Havacılık işkolunda grev yasağı getiren tasarının geri çekilmesi için işçilerin başlattığı greve birçok sendikadan destek açıklaması geldi.
KESK: Sonuna kadar Hava İş’in yanındayız
KESK, yaptığı açıklama ile havacılık işkolunda çalışan işçilerin haklı mücadelesini sonuna kadar desteklediklerini dile getirdi. KESK yaptığı yazılı açıklamada; “Hava İş sendikasının almış olduğu bu kararı sonuna kadar destekliyor, havacılık iş kolunda çalışan bütün işçilerin haklı mücadelelerinde yalnız olmadıklarını, kendileriyle dayanışma içinde olacağımızı bilmelerini istiyoruz. THY yönetimini bir an önce işçilerin taleplerini kabul etmeye ve çalışanların iş akitlerinin feshedilmesine yönelik hukuksuz girişimlerden vazgeçmeye çağırıyoruz” dedi.
DİSK: Birlik ve dayanışmaya ihtiyaç var
DİSK de “Sendikal harekete darbe niteliği taşıyan havacılık hizmetlerinde grev yasağı kabul edilemez” diyerek Hava-İş Sendikası’nın mücadelesinde omuz omuza olacağını belirtti.
DİSK Yönetim Kurulu’ndan yapılan açıklamada, grev yasağını öngören kanun teklifinin TBMM İçişleri Komisyonu’nca kabul edildiği hatırlatılarak, teklifin anayasa ve uluslararası sözleşmelere aykırı olarak havacılık hizmetlerinin tümüne grev yasağı getirdiğine dikkat çekildi. DİSK, son olarak şöyle dedi: “İşçi sınıfımızın her zamankinden daha fazla birlik ve dayanışmaya ihtiyaç duyduğu bu zorlu dönemeçte DİSK mücadelenin yükseltilmesi inancıyla havacılık sektöründe çalışan emekçilerin ve onların örgütü Hava-İş Sendikası’nın mücadelesinin yanında ve omuz omuza olacaktır.”
Sosyal-İş: Grevin yasaklanması toplu pazarlığa darbedir; Biri yoksa, tümü eksiktir
Havacılık iş kolunda grevin yasaklanması ile toplu pazarlık düzenine de darbe vurulduğunu belirten Sosyal-İş Sendikası, Hava-İş Sendikası’nın yanında olduğunu belirtti. Sosyal-İş Sendikası, yaptığı açıklamada, hava iş koluna getirilen grev yasağına ilişkin “12 Eylül’ün izlerini sileceğini iddia eden AKP hükümeti, 12 Eylül ile getirilen geniş grev yasaklarına bir yenisini daha ekledi” dedi. Örgütlenme, toplu pazarlık ve grev haklarının, ILO’nun 87 ve 98 sayılı Sözleşmeleri ile güvence altına alındığını hatırlatan Sosyal-İş, bu hakların bütün olduğuna dikkat çekerek, “Biri yoksa, tümü eksiktir” dedi. Yasanın, THY ile Hava-İş Sendikası arasında yürütülen toplu sözleşme görüşmeleri devam ederken çıkarıldığına dikkat çekilen açıklamada, işçilerin toplu pazarlık masasında en büyük gücü olan “grev hakları” nın ellerinden alındığı belirtildi. Açıklamada, “Dolayısıyla yalnızca grev hakkı değil, toplu pazarlık hakkı da ihlal edilmiştir. AKP hükümeti, özgür toplu pazarlık düzenine de darbe vurmuştur” denildi.
Sosyal-İş Sendikası, bu yasaya onay veren milletvekillerinin, 12 Eylül darbecileri ile aynı zihniyeti paylaştıklarını da belirterek, Hava-İş Sendika üyesi 305 işçinin işten çıkarılmasına da tepki gösterdi.
Birleşik Metal-İş: Hava işkolunda grev yasağı HERŞEYE AYKIRI, AKP’YE UYGUN!
Birleşik Metal-İş Sendika’sı yayınladığı basın açıklamasıda “Bu TBMM tarihinde kara bir gündür. Bu TBMM çoğunluğunun milletin egemenliğine değil, sermayenin egemenliğine açıkça hizmet ettiğinin kanıtlandığı bir gün olmuştur.” diyerek kabul edilen yasanın kimlere hizmet ettiğine vurgu yaptı. Ayrıca “Kabul etmemek yetmez, birleşik bir mücadeleyi başlatmanın zamanıdır. Tüm duyarlı kesimleri bu mücadelenin aktif öznesi olmaya çağırıyoruz.” diyerek bütün emek dostlarını mücadeleye çağırdı.