kesk_toplu_sozlesmeKamu emekçileri % 4,5’luk zammı kabul etmedi. KESK’ten yapılan açıklamada, “Toplu Görüşme” adı altında sürdürülen görüşmelerde kamu emekçisinin sorunlarına çözüm üretilemeyeceği belirtildi.

KESK, uluslararası hukukça da tescil edilen “Toplu Sözleşme” haklarının biran önce uygulamaya geçirilmesini talep etti.

Genel Sekreter Emirali ŞİMŞEK’in Temmuz zammı ile ilgili basın açıklaması:

Kriz derinleşiyor. Siyasi iktidarın % 3,5’luk büyüme hedefiyle hazırladığı bütçe çoktan iflas etti. Bugün açıklanan Gayri Safi Yurtiçi Hasıla verisine göre 2009’un ilk çeyreğinde yaşanan küçülme % 13,8. Bu küçülme  gelişmekte olan ülkeler arasında yeni bir rekor. İşsizlikteki artış durdurulamıyor, emekçiler günden güne yoksullaşıyor. BETAM direktörü Prof. Dr. Seyfettin Gürsel ücretlerdeki reel kaybın 2009 sonunda %15’leri geçeceğini tahmin ediyor. Emekçilerin krizin başından bu yana uğradığı reel kayıpların % 30’ları aştığı bu koşullarda siyasi iktidar kamu emekçilerine % 4,5 zam yapacak. Kriz paketleri adı altında sermaye kesimine teşvik üzerine teşvik yağdıran, halkın parasını krize yol açan patronlara aktarmakta beis görmeyen, işsizlik fonunda toplanan emekçi birikimlerini şirketlerin kasalarına aktaran AKP iktidarının kamu emekçisine yapacağı bu zam iktidarın yandaş konfederasyonlar KAMUSEN ve MEMURSEN ile geçtiğimiz yıl beraberce sahneledikleri “Toplu Görüşme” komedisinin doğal sonucudur.
Üstelik bu zamma Ocak-Haziran döneminde tüketici fiyatlarındaki artışın zam oranından düşük gerçekleşmesi nedeniyle enflasyon payı eklenmemesi hükümetin emekçilere uydurduğu bir masaldan ibarettir. Toplumun en çok ihtiyaç duyduğu ve tüketilmesi kaçınılmaz olan enerji, ulaşım, iletişim, eğitim ve gıda gibi ana kalemlerde devlet eliyle yapılan resmi zamların oranları ortalama % 30’lar gibi rakamlarda dolaşırken TÜİK’in hesaplaması hangi verilere dayanmaktadır?
Kamu emekçilerinin iktidar eliyle yoksullaştırılması anlamına gelen mevcut ücret zammına yol açan mutabakat metnine imza koyanların bugün “yapılan maaş artışları memuru açlık ve yoksulluk sınırından kurtarmaya yetmemiştir” diyerek isyan etmesi inandırıcı olmaktan uzaktır.
Üstelik içerisinde olduğumuz yeni Toplu Sözleşme sürecinde iktidar “Toplu Görüşme” oyununu bir kez daha sahnelemeye hazırlanmakta; ulusal ve uluslararası hukuk tarafından defalarca tescil ettirdiğimiz Toplu Sözleşme hakkımızı gaspa devam etmeyi planlamaktadır.
KESK olarak kamu emekçisini sefalete mahkum eden % 4,5’luk zammı kabul etmemiz mümkün değildir. Siyasi iktidar öncelikle kriz sonucu ortaya çıkan % 30’luk reel kaybımızı karşılamalı ve “Toplu Görüşme” aldatmacasını bırakarak kamu emekçileriyle Toplu Sözleşme Masasına oturmalıdır.