Başbakan’ın kıdem tazminatını kuşa çeviren ve taşeron çalışmayı tüm kurum ve kurallarıyla yaygınlaştıran düzenlemenin 30 Haziran’a kadar kanunlaştırılmasını istediği bildiriliyor.

Başbakan böyle istemiş!
Kıdem tazminatıyla ilgili Ntvmsnbc’nin sorularını yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 30 Haziran’a kadar kıdem tazminatının fona devredilmesini ve taşeron işçilik düzenlemesini netleştirmek istediklerini belirtti. Kıdem tazminatı alma konusunda çalışanların sıkıntıyla karşılaştıklarını ifade eden Çelik, kıdem tazminatını daha yaygın hâle getirmek ve taşeronluk sistemini önlemek için bu düzenlemelerin şart olduğunu iddia ederek şunları söyledi: ‘1 ay bile çalışana kıdem tazminatı verilecek. Bu konu mutlaka tartışılmalı. Başbakanımızın istediği bu. Başbakanımız ‘İşçi ile işveren bu konuyu bir noktaya taşırlarsa siz raftan indirin’ dedi. Biz de şu anda bu görüşmeleri sürdürüyoruz.”

Kıdem tazminatı fona dönüşürse, neler olacak?
Söz konusu uygulama eğer hayata geçerse, askere gideceklere ve evlenen kadınlara kıdem tazminatı yok!

İşçinin alacağı tazminat yüzde 52 oranında azalacak!

İşverenlerden alınan kıdem primleri bireysel emeklilik şirketlerinin fonları tarafından yatırıma yönlendirilecek. Kıdem primlerinin yatırılacağı şirketi işveren seçecek!

Daha önce 1 yıl çalıştığında 1 aylık kıdem tazminatına hak kazanan işçi ve emekçiler, söz konusu düzenlemeyle aylık gelirinin yüzde 4’ü oranında kıdem tazminatı elde edecekler!

15 yılını doldurmayan çalışan, ev alma durumu hariç kıdem tazminatından yararlanamayacak!

İşçi ve emekçiler işten atılsa dahi 15 yılı doldurmadan ve adlarına 3 bin 600 gün kıdem primi yatırılmadan kıdem tazminatına dokunamayacaklar. Bu şartları sağlasalar bile tazminatının sadece yarısını çekebilecekler. İkinci kez para çekimi içinse 1800 günlük prim ödemeleri gerekecek!

Kıdem Tazminatı Fonu’nda biriken kıdem tazminatlarındaki gelir artışı üzerinden vergi alınmaya başlanacak!

Sendikalar; ‘Genel grev nedeni’
Türk-İş ve DİSK’in son genel kurullarında, kıdem tazminatı düzenlemesinin meclise getirilmesi durumunda genel grev nedeni olacağını belirtmişti.

AKP hükümeti sermayeyi koruyor!
İşçi ve emekçilerin sendikal haklarını, kazanımlarını bir bir ortadan kaldırmaya çalışan AKP hükümetinin, işçinin hakkı olan kıdem tazminatına göz dikmesinin nedeni, sermayenin kıdem tazminatı yükünü ortadan kaldırmak.

Bir kez daha görüyoruz ki; AKP hükümeti kıdem tazminatını rafa kaldırmamış, sadece tepkiler doğrultusunda hareket etmiştir.

Kaynak: Yenidünya internet gazetesi