Kıdem tazminatının gasp edilmesini öngören taslağın ardından “kiralık işçi” düzenlemesi olarak bilinen taslak da basına sızdırıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının hazırlamış olduğu taslağın basına sızdırılmasıyla birlikte, AKP hükümetinin işçilere yönelik yeni saldırıları böylece belli oldu.

Sahibinden kiralık işçi!
Taslağa göre; “kiralık işçilik” konusu ‘geçici iş ilişkisi’ başlığıyla yeniden düzenleniyor. Taslakta geçen “kiralık işçi” anlayışı, “geçici iş ilişkisi” başlığı altında yeniden düzenleniyor. Taslağa göre, İş Kanunu’nun geçici iş ilişkisini düzenleyen 7. Madde, büyük oranda değişecek. Geçici iş ilişkisinin, özel istihdam bürosunun bir işçisini geçici olarak başka bir işverene geçmesi ön görülüyor.

Taslağın 3. Maddesinde ise patronların hangi durumlarda işçi kiralayabileceği hükme bağlanıyor. Bu şekliyle, “gerekli” istihdamı yaratmak için, patronlar “kiralık isçilere” başvurabilecek. İlk olarak bir işçinin herhangi bir nedenle iş görme edinimini yerine getirememesi veya işletmenin iş hacminin öngörülemeyen ölçüde artması durumunda “işçi kiralanabileceği” belirtiliyor.

Grev esnasında, greve giden işçinin yerine “kiralık işçi” çalışacak!
“İş görme ediniminin yerine getirememesi” ifadesi daha şimdiden sendikaların tepkisine neden oldu. Çünkü taslakta ifade edilen “İş görme ediniminin yerine getirememesi”, grev esnasında, greve giden işçinin yerine “kiralık işçinin” alınmasının yolunu açıyor. Bir başka açıdan ise, patronların grev durumunda da kiralık işçi çalıştırabileceklerini teyid ediyor.

Sosyal güvenlik uzmanları ve bakanlık bürokratları ise bu ifadenin “işçinin kendi isteği dışında gelişen hastalık, doğum, askere gitme, gözaltına alınma” gibi durumları ifade ettiğini belirtiyor. Ancak Türk-İş, Hak-İş ve DİSK bünyesinde görev yapan hukukçular “bu cümle grevi de kapsar” yorumunda birleşiyorlar.

Ayrıca, Aralıklı olarak gördürülen kısa süreli işler ile işletmenin günlük işlerinden sayılmayan veya iş güvenliği bakımından acil olan ya da mevsimlik işler. Bunun yanı sıra temizlik işlerinde ve evde görülen hasta, yaşlı ve çocuk bakım hizmetlerinde de geçici iş ilişkisi kurulabileceği öngörülüyor.

İş Kanunu’nda kölelik ilişkileri derinleşiyor
Taslak, 100’ün üzerinde işçi çalıştıran iş yerlerinde kiralık işçi sayısını, yüzde 20 ile sınırlandırıyor. Ancak 100’ün altında işçi çalıştıran iş yerleri için herhangi bir sınır öngörülmüyor.

AKP hükümeti, kıdem tazminatı gaspına yönelik hazırladığı taslak ve bu taslakla birlikte, patronlara “örnek” işçi yaratarak, mevcut kölelik ilişkilerini derinleştirmeyi hedefliyor.