Kriz bahanesiyle birçok sektörde işten atılmaların yaşandığı bugünlerde bu durumdan Metro Market işçileri de nasibini almaya başladı. Türkiye’de de birçok ilde şubesi olan Metro Market’te işçiler DİSK’e bağlı Sosyal-iş Sendikası’nda örgütlü.


Sendika ile Metro Market arasında geçtiğimiz aylarda TİS (Toplu İş Sözleşmesi) görüşmeleri başladı. Patronlar TİS görüşmeleri başlamadan öncesinde işten çıkarmalara sendikasız işçiler ve 4 aylık deneme süresi dolan işçilerden başladı. En son Ankara’da 10 işçi deneme süresi bitiminde gerek performans düşüklüğü, gerek kriz bahane edilerek işten atıldı.

Dünya genelinde ise 32 ülkede, 2 bin 200 mağazada 300 bin kişi çalıştıran Metro Gross Market 15 bin işçiyi işten çıkaracağını açıkladı.

Geçen dönem TİS görüşmelerinde hatırlanacağı üzere greve kadar gidilmişti. Bu dönem TİS görüşmelerinin de çetin geçeceği görünen Metro Market’te de kapitalizmin “kârlar özelleştirilir, zararlar kamulaştırılır” ilkesi uygulanarak krizin bedeli yine işçilere ödetilmeye çalışılıyor.

Önümüzdeki günlerde TİS görüşmelerine devam edilecek. Birlik Dayanışma Hareketi olarak bu süreci izlemeye devam edeceğiz.