DİSK’e bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikasının örgütlü bulunduğu Corus Yasan Metal San. ve Tic. A.Ş. işyerinde 1 Haziran 2006 tarihinden itibaren greve çıkıldı. Bir süredir devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde patronun uzlaşmaz bir tutum sergilemesi, görüşmeleri tıkadı. Görüştüğümüz işçilerin verdiği bilgilere göre patron, işçilerin talep ettiği ücreti vermeye yanaşmıyor ve uzlaşmaz bir tutum sergiliyor.Dilerseniz, Corus Yasan’ın menşeine bir bakalım. Adapazarı Organize Sanayi Bölgesinde kurulu bulunan ve metal işkolunda faaliyet yürüten şirketin internet sayfasında dünyanın en büyük metal üreticilerinden Corus Group ile Yasan Yassı Metal San. ve Tic. A.Ş.’ nin bir ortak kuruluşu olduğunu belirtiyor. Bu şiketin Sakarya fabrikası organik kaplama hattında boyalı metaller üretiyor ve yurt içi ve yurt dışındaki müşterilerine yıllık 70.000 tonluk kapasiteyle hizmet vermekle övünüyor. İşte, kapasitesiyle övünen ve işlerin gıcırında gittiği belli olan bu şirketin patronu, sıra işçilerine gelince asgari ücretin biraz üzerinde ücret alıyorlar. Birleşik Metal İşçileri Sendikası’nın da vurguladığı gibi, metal işkolunda üretim ve ihracatta artışların yaşandığı, Türk parasının değerli olması nedeniyle ithal girdi maliyetlerinin ucuzladığı, yatırımların arttığı ve toplam maliyetler içinde ücret maliyetlerinin düşüp verimliliğin arttığı bir dönemde, sıra işçilere gelince, onların insanca yaşam ve çalışma taleplerini dikkate almıyor.
Birlik Dayanışma Hareketi olarak Corus Yasan işçilerini destekliyor, sonuna kadar yanlarında olduğumuzu açıklıyoruz.

YAŞASIN  CORUS YASAN GREVİ!
YAŞASIN İŞÇİLER ARASINDA BİRLİK VE DAYANIŞMA!

Aşağıda 31 Mayıs günü Birleşik Metal İşçileri Sendikasının yapmış olduğu basın açıklamasını veriyoruz:

Basının ve kamuoyunun dikkatinedisklogo

Adapazarı Organize Sanayi Bölgesinde kurulu bulunan Corus Yasan Metal San. ve Tic. A.Ş. işyerinde yürütülen toplu iş sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine Sendikamızın almış olduğu grev kararı, 01 HAZİRAN 2006 Perşembe günü saat 11.00’de uygulamaya konacaktır.

Metal işkolunda üretim ve ihracatta artışların yaşandığı, Türk parasının değerli olması nedeniyle ithal girdi maliyetlerinin ucuzladığı, yatırımların arttığı ve toplam maliyetler içinde ücret maliyetlerinin düşüp verimliliğin arttığı bir dönemde, Corus Yasan işçilerinin insanca yaşam ve çalışma taleplerini dikkate almayan işverenin tutumu grevin temel nedenidir.

Corus Yasan işvereni ücretleri enflasyon oranında artırmayı önermektedir. Bu öneri, asgari ücretin biraz üzerinde ücret alan işçilerin ücretlerini asgari ücrete yakınlaştırmaktan başka bir anlam taşımamaktadır.

Bu nedenle işverenin teklifine verilecek en iyi yanıtın grev olduğu konusunda birleşmişlerdir. Corus Yasan’daki üyelerimiz, gerçekçi ve kabul edilebilir bir zemin ortaya çıkıncaya kadar da greve devam edeceklerdir.

Sendikamız dün olduğu gibi bugün de soruna işçilerin birliği ve çıkarları açısından yaklaşmaktadırlar. Tüm olanakları ile Corus Yasan işçilerinin ve onların onurlu mücadelesinin yanında olacaktır.

Corus Yasan işçileri, sendikaları ile birlikte taleplerini elde etmiş bir biçimde ve mücadeleyi başarıyla sonuçlandırmış olarak işbaşına dönecektir.

Sendikamız ve Corus Yasan işçilerin mücadele azmi ve kararlılığı tamdır.