Kahramanmaraş’ta özelleştirme sonrasında Park Holding’e devredilen Afşin – Elbistan Termik Santrali B ünitesine açık ocak yöntemiyle linyit kömürü üretilen sahada yine göçük meydana geldi. 6 Şubat’ta meydana gelen göçüğün sahanın batısında bugün ise doğusunda gerçekleştiği öğrenildi.

Dev-Maden–Sen Yönetim Kurulu’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bugün (10 Şubat) saat: 09:30’da, 160 metre derinliklerde meydana gelen göçük sonucu 5 mühendisin ve 30’a yakın işçinin toprak altında kaldığı öğrenilmiştir. Yaşanan göçüğün büyüklüğü şu anda kendilerinden haber alınamayan mühendis ve işçilerin yaşamına dönük kaygıları da artırmaktadır.

1200’e yakın işçinin düşük ücretle 3 vardiya halinde çalıştığı maden işletmesinde; Park Teknik, Askar Madencilik ve Toprakoğlu madencilik şirketleri taşeron olarak çalışmakta. 6 Şubat’ta meydana gelen göçükte 1 işçi yaşamını yitirirken 10 işçi yaralı kurtarılmıştır.

Maden işletmesinde göçüklere dönük ciddi önlemler alınmadığı, sık sık toprak kayması ve çatlakların oluştuğu belirtilmektedir.

Taşeronlaşmaya bir kez daha dikkat çekiyor, maden işletmelerinde sağlıklı ve güvenli iş ortamının yaratılması konusunda ilgili yasa, tüzük ve yönetmeliklerin uygulanmasını bekliyoruz.”

Bölgeden gelen bilgilere göre özelleştirmeler öncesi bu boyutta ve sıklıkta bir kazaya daha önce rastlanmadığı belirtildi. Dikey kazım yöntemi ile çalışma yürütülen madende, bu tekniğe göre gerekli önlemlerin alınmadığı da bildiriliyor. Ayrıca, madene basının ulaşması engelleniyor.

Son yirmi yıldır rakipsizlik adı altında parlatılan kapitalizmin bütün yaldızları dökülmeye başladı. Ancak, bu işçi cinayetlerinin bedelini yine işçi sınıfı ödüyor.

BDH Emekçileri olarak, kapitalizmin kar hırsına kurban edilen işçi ve emekçilerin anısı önünde saygıyla eğilirken, ödediğimiz bedelleri ödetme sözü veriyoruz.