Meslek lisesi mezunu elektrik teknisyeni nasıl çalışır?
Teknik okulda atölye hocalarımız ilk derslerde üzerine basa basa öğretirler. Bir elektrik devresinde bağlantılar sıkıca yapılır. Kablolar yerlerine sıkıca tespit edilmelidir derlerdi. Çünkü gevşek bağlantılar elektrik akımına karşı direnç oluşturur, direncin oluştuğu nokta ısınır, kablo aşırı ısınma sonucu yanabilir, alev alabilir, çevresini de yakabilir. İşin ABC’sidir bu.
Meslek ahlakı, her teknik elemanın okulunda öğrendiği bu en basit kuralları yerine getirmesini gerektirir. İşçi işyeri ile bir sözleşme imzalar, sözleşmede alacağı maaş, karşılığında da yapacağı iş belirtilmiştir. Sözleşme hem işçiyi hem patronu bağlar. İş başlar ama o da ne?
İşçiye denir ki, tamam biz sana aylık 1000 TL vereceğiz dedik demesine de, sana çok güvenemeyiz, kendimizi garantiye almamız gerekir. Sen günde 30 kapama yap, 20’de açma, aylık 1000 tane de ihbarname dağıt, al parayı. Şimdi basit bir hesap yapalım. Haftalık çalışma süresi 45 saat, 6 güne bölersek 7.5 saat günlük çalışma süresidir. Cumartesileri ihbarname dağıtmaya ayıralım.
Günlük 7.5 saat 450 dakika eder, bizden istenen an az 30 kapama, 20 açma yani 50 birim iş. Her birim işe 9 dakika düşer. Bu 9 dakikaya adresleri arayıp bulmak, bina bina gezmek, kapıyı açtırmak, aboneye niye geldiğini anlatmak dahil. Mümkün mü? Hem mümkün hem değil.
Teknik eleman okulda öğrendiklerini hakkıyla uygularsa istenen işin yarısını ancak yapabilir. Ay sonunda da sözleşmeyle hak ettiğinin yarısını alır. Mesleğini düzgün yaptığı için huzur doludur, ancak kendisinin, eşinin, çocuğunun karnı açtır, kirasını da ödeyemez. Genç ve bekar işçi ise nişanlısıyla, sevgilisiyle bir pazar günü pastaneye bile gidemez.
Bir süre sonra aynı teknik eleman mesleğini düzgün yaptığı için dolduğu huzurdan vazgeçer. Okulda öğrendiklerini de unutur, işlerini hızlı, yalapşap, test etmeden, kontrol etmeden yapmaya başlar. Bunu Bedaş yöneticileri bilir mi? Bilmezler dersek onlara karşı ayıp etmiş oluruz. Benim basit bir meslek lisesi eğitimiyle yaptığım bu hesabın çok daha karmaşığını üniversite mezunu yöneticilerimiz, mühendislerimiz haydi haydi yapıyorlardır.
Biz Bedaş işçileri bu haksız, insafsız sisteme son vermek için, sendikamız Enerji-Sen’de örgütleniyor,direniyoruz…