Maltape belediyesi çalışanları sendikalı çalışmak, senelik izin, fazla mesailerin ödenmesi, Cumartesi, Pazar tatili, ihbar ve kıdem tazminatı almak, iş güvencesi, özlük haklarının kaybına sebep olan 12 aydan az olmak üzere yapılan sözleşmelerinin 12 aydan fazla olması taleplerinin yerine getirilmemesi sebebiyle direnişe geçtiler.
Birlik Dayanışma Hareketi olarak direnişteki işçilerle yaptığımız röportajı sizlerle paylaşıyoruz.
BDH: Problemler nelerdi, direnişe neden başladınız?
İşçi: İhbar ve kıdem tazminatlarımızın, Cumartesi Pazar tatillerimizin, senelik izinlerimizin olmaması, her sene yıl dolmadan sözleşmelerimizin yenilenmesi, 40 saatlik çalışma sürelerini aşan çalışma ve bunun karşılığında mesailerimizin ödenmemesi gibi insani taleplerimiz yerine getirilmediği için direnişe başladık.
BDH: Peki süreç nasıl gelişti anlatır mısınız?
İşçi: Öncelikle bu insani talepler çerçevesinde örgütlenmeye başladık, toplantılar gerçekleştirdik. Daha sonra bu taleplerimizle birlikte Belediye Başkanlığına başvurduk. Randevu talep etmemize rağmen olumlu ya da olumsuz herhangi bir geri dönüş olmadı. Daha sonra arkadaşlarımıza yapacağımız çalışmayı anlatıp basın açıklaması gerçekleştirmeye karar verdik. Basın açıklamasının sonucunda Belediye Başkan Yardımcısı ve dört Belediye Meclis Üyesi bizimle bir toplantı yaptı. Toplantıda kimsenin işten çıkarılmayacağının, toplantıda belirttiğimiz yedi talebimizden altısını gerçekleştirebileceklerinin sözünü verdiler. Bir kaç gün içinde komisyon kuracaklarını ve bu konuları görüşeceklerini belirttiler. Komisyon kurulup görüşmeler başlayacaktı ancak; daha sonra belediye yöneticileri sözlerinde durmayıp bizimle görüşme yapmadılar ve ilk olarak beni işten çıkardılar. Bir kaç arkadaşımızı da işten çıkarmakla tehdit ettiler. Daha sonra direnişimiz belediye binası önünde başladı.
BDH: Bu süreçte işten kaç kişi çıkarıldı?
İşçi: Şu an işten atılan bir tek ben varım ancak bizler biliyoruz ki işten çıkarmalar yalnız benimle sınırlı kalmayacaktır. Taşeron olarak çalışan diğer arkadaşlarımızın da her an işten çıkarılma riski olduğu belediye yöneticilerinin tavrından anlaşılmaktadır.
BDH: Halktan nasıl tepkiler alıyorsunuz?
İşçi: Buradaki bazı esnaf arkadaşlarımız öğle yemeklerimizi karşılıyor, kimi insanlar çayımızı, kahvemizi getiriyor. Geçenlerde yaşlı bir teyzemiz destek olmak için bize baklava getirdi. Belediyede çalışan arkadaşlarımızdan da destek var. Mesela, bu arkadaşlarımız geçtiğimiz günlerde öğle yemeğine çıkmayıp bize destek oldular.
BDH: Siz direnişe başladıktan sonra belediye yönetimi nasıl bir tavır sergiledi?
İşçi: Direnişimiz başladıktan sonra belediye yönetimi, belediye binasının ön tarafındaki girişi kapatarak girişleri arka taraftaki kapıdan sağlamaya başladı. Yönetim, çalışanları direnişteki işçilerle karşılaştırmamak ve dayanışmayı önlemek için bu uygulamayı başlattı.
BDH: Mücadelenizi biz de gönülden destekliyoruz. Son olarak kamuoyuna bizim aracılığımızla iletmek istediğiniz bir şey var mı?
İşçi: Desteğiniz için teşekkürler.
(Bütün işçiler hep beraber)
YAŞASIN SINIF DAYANIŞMASI!
YILGINLIK YOK, DİRENİŞ VAR!
ZAFER DİRENEN EMEKÇİNİN OLACAK!