Bu topraklarda işçi sınıfının bağımsız bir siyasi mücadele yürütmesinin yolunu açanlar, Mustafa Suphi, Ethem Nejat ve 13 yoldaşı Ürün Sosyalist Dergi’nin düzenlediği etkinlikle bugün (01.02.09) anıldı.

İstanbul Taksim’deki Makine Mühendisleri Odası’nın toplantı salonunda saat 15.00’de başta Onbeşler olmak üzere tüm devrim şehitleri için yapılan bir dakikalık saygı duruşu ve hep bir ağızdan söylenen Enternasyonal Marşı ile başlayan etkinlikte açılış konuşmasını yıllarını işçi hareketine vermiş, TKP emektarı Bekir Karayel yaptı. Açılış konuşmasının ardından “Dünya Kapitalist Krizi, İşçi Sınıfı ve Olasılıklar” başlıklı bir panel gerçekleştirildi.

Kriz ve işçi sınıfı
Panele konuşmacı olarak iş hukukçusu ve Çalışma ve Toplum Dergisi genel yayın yönetmeni Murat Özveri ve öğretim üyesi İsmail Kaplan katıldı. Özveri, işçi sınıfı hareketinin ve sendikal hareketinin burjuvazinin çizdiği hukuksal sınırlarda değil o sınırları zorlayarak mücadele etmesi gerektiğini vurguladı. İşçi sınıfı ile doğrudan ilişkilerin kurulmasının önemini vurguladı.

Panelin ikinci konuşmacısı kapitalizmin krizinin sistemden kaynaklanan yapısal bir kriz olduğunu ve bu yüzden öyle kolayca aşılamayacağını belirten Kaplan, yine de krizin kapitalizmin otomatik bir şekilde yıkılması demek olmadığını vurguladı. Kapitalizmin yıkılması için devrimcilerin, sendikaların ve demokratik kitle örgütlerinin yeni bir dünya için mücadele etmeleri ve bu mücadelelerini kitlelere mal etmeleri gerektiğini söyledi.

Panelin ardından verilen çay arasından sonra anti-emperyalist mücadele, savaşlar ve komünistler konulu bir kısa belgesel film gösterimi yapıldı. Emperyalizmin dünya genelindeki kanlı maceralarının anlatıldığı filmde anti-emperyalist mücadeleden de kesitler aktarıldı.

Anti-emperyalist mücadele
Film gösteriminin ardından halkların kardeşliği temalı bir skeç gerçekleştirildi. Türk, Kürt, Ermeni, Yunan, Ortadoğu ve Latin Amerika halkları sahnedeydi. Ve kurtuluşa nasıl gidilmesi gerektiğini gösterir gibi hep bir ağızdan haykırıyorlardı: “Biz yapmasak kim yapacak? Ya sömürü ve zulmü yeneceğiz ya insanlıktan çıkacağız!”

Söz türkülerin, marşların…
Daha sonra etkinlik Grup Güneşli Dünya’nın gerçekleştirdiği müzik dinletisiyle sürdürüldü. Türkçe, Kürtçe, Arapça gibi dillerde söylenen ezgiler dünyanın çeşitli bölgelerinde emperyalizme ve kapitalizme karşı yürütülen mücadelelerin enerjisini taşıdı bize. Ayrıca etkinlik boyunca Ahmet Arif, Can Yücel ve Nâzım Hikmet şiirleri okundu.

Etkinlik TKP Marşı’nın okunmasıyla sonlandırıldı.