DİSK’e bağlı Sosyal-İş’te örgütlenmelerinin üzerine İstanbul Bilgi Üniversitesi çalışanlarından 27 akademisyen Temmuz ayında işten çıkartılmıştı. Bu akademisyenlerin açtığı işe iade davasının ilk duruşması 10 Ekim Pazartesi Çağlayan’da saat 10:45’de İstanbul 1. İş Mahkemesi’nde görüldü. İşe iade ve sendikal tazminat davasını sendika ve meslek örgütleri de basın açıklaması ile destekledi. Duruşma 14 Kasım saat 14.00’ye ertelendi.

Bilindiği üzere 2009 yılında, Bilgi Üniversitesi’nde yürütülen sendikal bir çalışma sözkonusuydu. İşçi, emekçi, asistan ve öğretim üyeleri, haklarını ve taleplerini dile getirdiği Sosyal-İş sendikasında örgütlenmeye başladılar. Bilgi Üniveristesi’nde yürütülen bu çalışma işçilerin ve akademisyenlerin aynı sendikada, hakları için birlikte mücadele ettiği örnek bir örgütlenme. Türkiye’de vakıf üniversitelerinde sendikal örgütlülük açısından bir ilk olan Bilgi Üniversitesi örgütlenmesi, duruşma açısından da bir ilk olmuş oldu.

Özellikle sendikal çalışma yürüten akademisyenlerin işten atılması, sendikal örgütlülüğe dönük bir saldırı niteliğinde. Bu saldırıları kınıyor. Bilgi Üniversitesinde çalışan akademisyenlerin ve işçilerin haklı davalarını destekliyoruz. Bilgi Üniversitesi’nde çalışan akademisyenlerin tekrar işlerine dönmesini talep ediyoruz.