20090630_dearsan_basın_aciklamasiLimter-İş Sendikası 30 Haziran 2009 tarihinde sabah 08.00’de direnişin 2.günü Dearsan Tersanesi önünde basın açıklaması yaptı.

Dearsan tersanesi yetkilileri direnişin ikinci günü de sabahtan bariyerlerle tersane önünü işçilere kapattı. Basın açıklaması sırasında alan darlığı trafiği engelleyince bariyer biraz geri çektirildi.

Basın açıklamasında coşkulu işçiler sloganlarıyla Dearsan tersanesi önünde taleplerini haykırdılar. “İhbar kıdem hakkımız gasp edilemez, direne direne kazanacağız, işçiler birleşin sömürüye son, yaşasın sınıf dayanışması” sloganları sık sık atıldı.

Sabah tersane önünde toplanan direnişteki işçilerin eylemine Pendik Tersanesinde direnişlerini sürdüren CHT-İnto işçileri de katılarak destek verdi. Ayrıca ESP, Partizan ve UİD-DER basın açıklamasında yer alarak direnişin yanında olduklarını gösterdiler.

Sendika Dearsan tersanesi yetkililerine çağrıda bulunarak sorunun çözümü için görüşme talep etti.

Basın açıklamasını Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Cem DİNÇ okudu.

Okunan metin:

Kıdem İhbar ve Sosyal Haklarımızı Gasp Ettirmeyiz!

Dearsan Tersanesi Pozitif Denizcilik Taşeronu İsmail Şimşek hukuksuzluk, yasa dışılık ve pervasızlıklarına devam ediyor. 9 işçi arkadaşımıza ödenmediği halde 2009 öncesi çalıştıkları günlere dair doğan haklarını gasp etmek için “tüm sosyal haklarımı, genel tatil, dini ve resmi bayram paralarımı aldım” ibareli belgeye imza attırmak istedi. İşçilerin yasal olarak hak ettikleri ihbar, kıdem, izin ve tüm sosyal haklarını bir çırpıda ortadan kaldırmak için bilinen hileli oyunlarına başvuran Pozitif taşeron şirketi, işçilerin belgeleri imzalamadıkları taktirde iş akitlerini sona erdireceği tehditlerini savurdu. Tehditlere rağmen 9 işçi arkadaşımız bu belgeleri imzalamadı.

23 Haziran Salı günü keyfi ve yasadışı bir şekilde 9 işçi arkadaşımızı işten atan Pozitif taşeron şirketi keyfi davranmakta oldukça deneyimli ki her türlü yalan ve hile ile işlerini yürüteceğini sanıyor. 23 Haziran öncesi iş yerine savcı getirip işçi arkadaşlarımız aleyhine tutanak tutturmaya çalışan Pozitif taşeronu İsmail Şimşek işçilerin örgütlü duruşları karşısında çılgına dönmüştür. İyice pervazsızlaşan pozitif şirketi ertesi gün 9 işçi arkadaşımızın maaşlarını da vermeyerek işine son vermiştir. Aynı gün devreye giren sendikamız Dearsan yetkileri ile görüşerek sorunun çözülmesini istemiştir. Sorunun çözüleceğini ifade eden Dearsan yetkileri işçilerin Cuma günü gelip paralarını almalarını söylemiştir. Ancak Cuma günü pozitif taşeron şirketinin yaza hanesine giden işçilere hile yolu ile 4857 sayılı iş yasasının 25. maddesini gerekçe göstererek işten ayrılma belgesi imzalatmıştır. İşçilerin yasanın ilgili maddesini bilmemesini fırsat bilen taşeron simsarı işçilerin işsizlik sigortasından da faydalanmasının önünü tıkamıştır. Sadece hak ettikleri maaşlarını ödeyerek, diğer kazanılmış sosyal hakların gasp edilmesi üzerine tersane önünde sendikamız DİSK/Limter-İş öncülüğünde işçi arkadaşlarla Pazartesi gününden itibaren direnişe başladık.

Dün tersane önünde başlayan direnişimize Dearsan tersanesi yetkileri işçilerin sorununu çözmek yerine işçi arkadaşlarımıza saldırarak ve direnişi kırmak için işçilerin önüne bariyerleri koyarak tavrını sergilemiştir. Buradan tersane yetkililerine sesleniyoruz Pozitif taşeronunun keyfiliğine ve adaletsizliğe son verin, çünkü bu devran böyle gitmez. Biz DİSK/Limter-İş Sendikası olarak keyfilik, adaletsizlik devam ettiği müddetçe mücadelemiz sürecektir.

Bugün burada Dearsan tersanesinin önünde yaşanan ne ilk nede sondur. Hepimizin bildiği gibi aynı gerekçelerle sendikamız Yönetim Kurulu Üyesi Levent Akhan’ı da Pozitif taşeron şirketi işten atmıştı. Arkadaşımız kuralsızlığa, yasa dışılığa ve hukuksuzluğa karşı 226 gün tersane önünde direnerek sendikamızın ve tersane işçilerinin direngenliğini ortaya koydu.

Hak gasplarına, kölece çalışma koşullarına, ücret gasplarına karşı tek çözüm işçilerin örgütlü gücüdür. Yüz yıllardır işçiler, emekçiler ve tüm ezilenler birleşerek, örgütlenerek haklarını almışlardır. Bugün bizlerde örgütlenerek haklarımızı alabiliriz.

Buradan bir kere daha sesleniyoruz Dearsan Tersanesi ve Pozitif Denizcilik Firması hiç zaman geçirmeden işçi arkadaşlarımızın ihbar, kıdem ve diğer sosyal haklarını eksiksiz ödemelidir. Çalışma Bakanlığı yetkilileri sessizliğini bozarak bu duruma müdahale etmeli, yasal işlemler başlatmalıdır.

Yasalardan doğan haklarımız verilmediği taktirde DİSK/Limter-İş Sendikası olarak eylemlerimizi her tarafta arttırarak devam ettireceğimizi ilan ediyoruz.

KIDEM, İHBAR VE SOSYAL HAKLARIMIZI İSTİYORUZ!

Limter-İş Sendikası