Düzce’nin Beyköy beldesinde bulunan Organize Sanayi Bölgesindeki Mas Daf Pompa fabrikasında çalışan işçiler, Birleşik Metal-İş sendikasına üye oldukları gerekçesiyle Ağustos başında işten çıkarıldılar. Bunun üzerine çıkarılan 22 işçi sendikal haklarına sahip çıkmak için fabrika önünde bekleyişlerini başlataratak direnişe geçtiler.

Bu direniş karşısında patronlar işten atılan işçilerin yerine 11 işçiyi işe aldı. Fabrika müdürleri yeni alınan bu işçileri servis araçları ile fabrikaya sokmak istedi. Alınan işçilerin işbaşı yapmasını istemeyen direnişteki işçiler fabrika girişini kapatarak, müdürlerin ve yeni alınan işçilerin fabrikaya girmesini engellemek istedi. Engellemeler karşısında fabrika müdürü aracını işçilerin üzerine sürerek fabrikaya girmeye çalıştı. Ezilme tehlikesi geçiren işçilerden 13’ü yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

Bunun üzerine işçilerin sert tepkisinden korkan fabrika müdürü araba ile oradan uzaklaşmak zorunda kaldı. Fabrika çevresinde olmasına rağmen herhangi bir müdahalede bulunmayan jandarma olayları seyretmekle kaldı. İşçilerin yaralanması neden olan fabrika müdürü Sezgin Civelek gözaltına alınarak hakkında soruşturma açıldığı belirtildi.

Yaşananların bir hak gaspı olduğunu belirten Süleyman Çelebi, olayların sendikal hak ve özgürlüklere bir saldırı niteliğinde olduğunu, sendikanın işçileri yalnız bırakmayacağını belirtti. Ardından sorunu çözmek için Düzce’ye gelen Disk Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu direnişte olan işçilere geçmiş olsun dileklerini ileterek, fabrika yönetimi ile görüşme yaptılar. Çelebi görüşmenin, uzun sürdüğünü daha sonra fabrika yetkililerinin kendilerine döneceklerini belirtti.

Sendikanın bu kararlı tutumu ve işçilerin mücadelesi sonucunda çıkarılan işçiler 29 Kasım’da işlerine geri döndü.

Her türlü hak gaspının gerçekleştiği bu sistemde, bu olay bize bir kez daha göstermiştir ki, hak aramak, hak savunmak, sendikalı olmak, patronları, sermaye sahiplerini rahatsız ediyor.

Patronlar çıkarlarına ters düştüğü durumda işçilerin birlikte hareket etmesini engellemek adına, işçilerin ölümüne neden olacak kadar pervasızca davranabiliyorlar.

Hak mücadelesinde işçi ve emekçilerin ellerindeki en etkili silahın birlik ve dayanışmalarını yükseltmek olduğu Mas-Daf direnişinde olduğu gibi birkez daha kanıtlandı. İşçi sınıfı ve emekçi kitleler birlik ve dayanışma olmadan mücadelenin yükselemeyeceğini sınıf savaşımının engebeli yollarında kendi deneyleriyle sınayarak öğrenmeye devam ediyorlar…

Mücadeleye devam zaferimizin teminatıdır!