Silivri Çantada kurulu olan Sanovel ilaç fabrikasında 4 haziran 2007’den beri direnişte olan Sanovel işçileri 27 ağustosta iş çıkış tazminatlarını alarak direnişe son verdi.

Ardında bir sürü deneyim ve ders bırakan ve 3 ay süren direniş çalışma koşullarının düzeltilmesi ve insanca yaşayacak bir ücret alabilmek için Petrol-İş Sendikası’na üye olan 190 işçinin işten çıkartılmasıyla başlamıştı.

Bizimde 39. gününde Birlik Dayanışma Hareketi olarak ziyaret ettiğimiz Sanovel işçilerine direniş boyunca çeşitli kitle örgütleri; sendika ve siyasi partiler de destek vermişti. Direniş boyunca üretim durma noktasına geldi. İşçiler ve Petrol-İş Sendikası temsilcileri fabrikanın girişinde bekleyerek patronun hamlelerine anında tepki geliştirdiler. Böylece Sanovel’e dışarıdan iş başvurusu yapan işçileri çeşitli yollarla ikna ederek direnişin kırılmasını önlediler. Tüm bunlarla birlikte direnişe toplumsal desteğin sağlanması da büyük bir başarıydı. Silivri Çanta halkına ve hatta çevre köylere bile direnişin haklılığı anlatıldı. Bununla birlikte ilerici doktorlar ve eczacılar tam bir sınıf dayanışması örneği göstererek Sanovel’in ürettiği ilaçlar boykot etmiş, hatta Sanovel temsilcileriyle dahi görüşmemişti. Direniş sürecinde yakında bulunan hastanelerin önünde basın açıklamaları da yapılmıştı.