Türkiye Petrol Kimya Lastik İşçileri Sendikası, Petrol- İş’in kuruluşunun 1950’den günümüze kadar olan dönemini, 60.yıllık mücadelesini anlatan “Bir Mücadele Öyküsü” adlı belgesel filminin galası 1 Şubat akşamı İstanbul-Beyoğlu’ndaki Ses Tiyatrosu’nda yapıldı.

19.00’da başlayan galaya birçok sendikacı, yazar, aydın ve direnişte olan Bericap ve Polyplex işçileri de katıldı. Belgesel filmin seyredilmesi için Ses tiyatrosunun salonuna geçildiğinde, 40 gündür direnişte olan Gebze’den gelen Bericap, 70 gündür direnişte olan Trakya’dan gelen Polyplex işçilerinin sloganları ile salon inledi.

Direnişte olan işçiler;

“Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz.”

“Sendika anayasal hakkımız engellenemez.”

“Susma haykır,  sendika haktır!”

“Yaşasın sınıf dayanışması.”

“İnadına sendika,  inadına Petrol-İş”

“Yaşasın onurlu mücadelemiz.”  sloganları ile işçiler mücadele umudunu ve emeğin kavgasını bizlere bir kez daha hatırlattılar.

Filmin genel koordinatörü Hakan Koçak’ın filmin Petrol-İş’in 60 yıllık mücadele tarihini anlatan bir belgesel olduğunu belirtmesinin ardından gösterime geçildi.

Beykoz’da küçük bir dükkânda kurulan ve daha sonra her bölgeye yayılan Petrol-İş sendikasının 60 yıllık işçi sınıfı mücadelesinde emeği geçen işçi ve sendikacıların mücadele öyküsü belgeler, tanıklar, fotoğraflar ve canlandırmalarla anlatılıyor.

Gösterim sonrasında Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın,  “Bundan tam 47 yıl önce Berec Pil Fabrikasında greve çıkan Petrol-İş üyesi işçiler, Keşanlı Ali Destanı’nı izlemek için Beyoğlu’nda bu salondaydılar. Petrol-İş Sendikası olarak emeğin kavgasını unutturmamak ve geleceğe taşımak için hep birlikte bir kez daha bu salondayız.”  diyerek konuşmasına başladı.

Öztaşkın konuşmasında Petrol-İş’in tarihinin işçi sınıfının tarihi ile özdeş olduğunu, Petrol-İş’in geleneğinde dayanışma, mücadele, grev, direniş eşitlik ve barış olduğunu vurguladı. Ayrıca bu filmde 60 yıllık emeğe gönül veren herkesin öyküsünün olduğunu, bu filmde başka bir dünya kurmanın umudunu sergilediklerini de ifade etti.

Öztaşkın’ın ardından Petrol-İş Sendikası’nda emek veren sendika yöneticileri ve aydınlar kısa birer konuşma yaptılar. Konuşmalar sırasında geçen  “Kurallara uygun eylem sendika içi olamaz, sendikacılık sistem ile iç içe olmamaktır. Kuralların dışına çıkarak mücadele vermeliyiz.” sözleri direnişteki işçilerin alkışlarına neden oldu.