AFL-CIO(Amerika Sendikacılık Hareketi)’nun örgütlenme bölümünden Amy Masciola, Fort Bening’de bulunan Amerika Devletleri Okulu’nun önünde gerçekleşen yıllık nöbet ve protesto ile ilgili bizi şu şekilde bilgilendiriyor.

İnsan hakları üzerine araştırma yapan ve bu konuda uzmanlaşan bir çok gruba göre ABD Savunma Bakanlığı tarafından yönetilen Amerika devletleri Okulu ve bu okuldan mezun olanlar ( Latin Amerika’da başa gelen diktatörler, yöneticiler, kontr-gerilla örgütleri yöneticileri ve üyeleri, ABD lehine bu ülkelerde faaliyet gösteren kurumların başında bulunanlar; CİA(Amerika’nın merkezi istihbarat teşkilatı) için bu ülkelerde ABD’ye bilgi toplayanlar ve CİA ajanları) Latin Amerika’daki bir çok sendikacının, sendika örgütçüsünün ve destekçilerinin rutin bir şekilde öldürülmesinden sorumlular. Bu ülkelerde sendikal faaliyet yürütenler bu genellikle bu okuldan mezun olanların kurbanları oluyorlar.

AFL-CİO Başkan Yardımcısı Linda Chavez-Thompson ve AFL-CIO Örgütlenme yöneticisi Stewart Acuff bütün Amerika işçileri için adalet talep ederek geçen hafta sonu Amerika Devletleri Okulu önünde yapılan protesto gösterisi için yine aynı yerde aynı amaç için bir araya gelen farklı sendika temsilcileri ile birliktelerdi. Federasyon, Şili, Guatemela, Arjantin, Kolombiya, Paraguay, Honduras ve Peru gibi ülkelerde işçilere uygulanan şiddetin kaynaklarının ortaya konması için 18 Kasım’da UAV ile Amerika’nın Georgia eyaletinde bulunan AFL-CIO temsilciliği ve Atlanta –Kuzey Georgia Emek Konseyi’nin düzenlediği bir sempozyum yapıldı.

Protestoyu düzenleyen Amerika Devletleri Okulu’nu Gözleme grubuna göre:

-Amerika Devletleri Okulu askeri istihbarat, psikolojik savaş, isyan bastırma, ve sorgulama teknikleri gibi derslerle 64.000’in üzerinde Latin Amerika askerini eğitmiştir. -Bu okuldan mezun olanların isimleri düzenli olarak Amerika’daki insan hakları ihlalleri ve halk hareketlerinin bastırılması ile anılmaktadır.

-Şimdiki adı Uluslar arası Sendikalar Konfederasyonu olan Uluslar arası Hür Sendikalar Konfederasyonu(UHSK)’na göre özellikle Kolombiya’da işçilere uygulanan aşırı şiddetten dolayı Latin Amerika’da her yıl katledilen sendikacı sayısı dünyanın diğer bölgelerinin toplamından daha da fazla artmaktadır.

-Sendikal faaliyetlerinden dolayı katledilen insanlarla ilgili yıllık bir UHSK raporuna göre;

dünyada 145 sendikacı öldürüldü. Bunların 99’u Kolombiya’daydı. Kolombiya’da sadece geçen yıl 70 sendikacı sendikal faaliyetlerinden dolayı katledildi.

AFL-CIO Dayanışma Merkezi tarafından hazırlanan bir rapora Kolombiyalı işçilerin; patronlar, paramiliter haydutlar, uyuşturucu babaları ve hükümet tarafından nasıl ölüm tehditleri aldıklarını ortaya koymaktadır.

Chavez-Thompson, 150’den fazla sendika üyesinin katıldığı toplantıda işçiler şöyle seslendi;

“Eğer işçi sınıfının özgürlüğü için mücadele ediyorsak, çalışan insanların toplu pazarlık ve sendikalarda örgütlenme haklarını savunuyorsak, şurası bir gerçek ki; bu süreçte doğal ittifaklarımızı ve dostlarımızı ( insan hakları grupları, kadınlar ve toplum içerisinde ezilmiş kültür grupları, çevreciler, akademisyenler) tespit etmemiz gerekir ve mücadelemizi bu gruplarla ilişkilendirmemiz şarttır. Bizler gerçekte hepimiz aynıyız. Bu yüzden birlikte çalışmalıyız.

birlikdayanisma.org tarafından aflcio.org isimli siteden çevrilmiştir