Euro bölgesinde (eurozone-16 üyeli) işsizlik temmuz ayında son 10 yılın en yüksek düzeyine ulaştı. Euro bölgesi içinde işsizliğin en yüksek olduğu ülke İspanya.

Temmuz ayında açıklanan rakamlara göre Euro bölgesinde işsizlik oranı %9,5’a, işsizlerin sayısı da 15 milyon 100 bine ulaştı. Bu, 1999 yılından beri görülen en yüksek işsizlik oranı. 27 üyeli Avrupa Birliği içinde ise işsizlik Temmuz’da %9’a, yani yaklaşık 22 milyon kişiye ulaşmış durumda. Bu da 2005 yılından bu yana kayda geçen en yüksek işsizlik.

Resesyondan çıkan ülkelerde de işsizlik oranlarında artış yaşanıyor.

Fransa’nın Nisan-Haziran aylarını kapsayan üç aylık dönemde resesyondan çıktığı açıklanmıştı. Temmuz ayında işsizlik oranı %9,6’dan %9,8’e çıktı.

Almanya da aynı üç aylık dönemde resesyondan çıkmıştı. Fakat burada da %7,7’lik işsizlik oranında düşme görülmedi. 2010 yılının ikinci yarısına kadar istihdamın artması pek mümkün görünmüyor

Almanya İş Bulma Kurumu tarafından açıklanan rakamlar işsizliğin Ağustos ayı itibariyle %8,3’e kadar tırmandığını gösteriyor.

Temmuz ayı rakamlarına göre, yıllık işsizlik oranının en yüksek olduğu eurozone ülkesi %18,5 ile İspanya. Bu ülkede işsizlik en çok genç kuşağı etkiliyor. İspanya’da 25 yaşının altındaki çalışabilir nüfusun %38’i işsiz.

Kaynak: Basından