*Uluslararası Hür İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun ve *Dünya Emek Konfederasyonu’nun Ortadoğu’daki Krizler Üzerine Açıklaması

25 Temmuz 2006, Brüksel-Belçika

Uluslar arası Hür İşçi Sendikaları Konfederasyonu ve Dünya Emek Konfederasyonu, İsrail ve Lübnan arsında yükselen şiddetten dolayı masum insanların hayatlarını kaybetmesine tepki olarak bir bildiri yayınladı.

Bu bildiri daha önce bir çok farklı dilden emek haberlerini dünya kamuoyuna sunan laborstart .org sitesinde yayınlandı. Birlik Dayanışma Hareketi olarak bütün dünyadan milyonlarca emekçinin sesi olan sendikal örgütlerin ve emek örgütlerinin böyle yakıcı bir gündemde daha da yayılmasından tarafız. Dünyanın gerçek sahipleri, dünya işçi sınıfı örgütlü bir şekilde sesini savaşa karşı yükseltiyor. Biz de onlarla birlikte işgale, sömürüye, insanlığın çektiği acılara göz yummayacağız. Sesimizi savaşa karşı sesini yükseltenlerin sesine katacağız.

“Bizler fark gözetilmeden sivillerin öldürülmesinden üzüntü duyuyoruz ve tarafları en kısa sürede koşulsuz olarak ateşkese davet ediyoruz. Bölge bugün bir yol ayrımına gelmiştir. Bir tarafta gittikçe derinleşen zıtlık, nefret ve ölüm durmaktadır. Diğer tarafta ise tüm ülkelerin çalışan insanlarına daha iyi bir yaşam umudu sunan kalıcı barışa giden bir yol bulunmaktadır.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın da katılımıyla Roma görüşmelerinin arifesinde uluslar arası toplum için B.M.nin önderliğinde barış görüşmelerini başlatmak yolunda yeni diplomatik girişimleri yapmak artık acil bir ihtiyaçtır. Kalıcı barışın sağlanmasına düşmanlıkların hemen kesilmesiyle mümkündür. Bütün tarafları egemenliği, ülke topraklarının bütünlüğünü ve güvenliği sadece diğer halkların temel hakkı olarak algılamamalı, aynı zamanda kendi ülkelerinin de çıkarına olduğunu kabullenmelidirler. Yıkılmış bir ülke ile komşu olan hiçbir halk güvende değildir.

Uluslararası Hür İşçi Sendikaları Konfederasyonu ve Dünya Emek Konfederasyonu 1559. kararda ve barış haritasında olduğu gibi tarafları 242. ve 338. kurul kararlarını uygulanmaya çağırıyor.

İç savaşın tahribatından sonra uzun yıllar alan Lübnan’ın yeniden yapılanma süreci orantısız askeri güç kullanılması sonucu yok edilmektedir. Kaybedilen masum hayatların yanında özelliklede ülkenin alt yapısı yıkılmaktadır. Uluslararası toplumun uzun bir dönemde gerçekleştireceği amaç; Lübnan halkına daha güvenli ve daha özgür bir ortamda kendi geleceklerine karar vermeleri için yardım etmektir. Ama acil yapılması gereken ise insani yardıma ihtiyacı olan milyonlara acil olarak gereken yardımı sağlamaktır.

Uluslararası toplumu; Birleşmiş Milletler’in, çatışmalardan etkilenen 800.000 insan için yaptığı yardım çağrısına cevap vermeye çağırıyoruz.

Uluslararası Hür İşçi Sendikaları Konfederasyonu ve Dünya Emek Konfederasyonu bütün taraflara uluslararası insani hukuktan doğan sorumluluklarını hatırlatıyoruz. Taraflar saldırı ve çatışmadan vazgeçerek ,uluslar arası kabul edilmiş sınırlara çekilerek, tutsakların değişimini sağlayarak ve diyalog kurarak ve diplomasiden yararlanarak barış yolunu açabilirler.

Bu ülkelerde yaşayan insanların isteği ve ihtiyacı olan şey; Lübnan ‘ın Filistin ‘in ve İsrail ‘in uyum ve barış içinde hür ve güvende olmalarıdır. Uluslararası Hür İşçi Sendikaları Konfederasyonu ve Dünya Emek Konfederasyonu onların bu isteklerinde kendileri ile dayanışma içerisinde olduğunu belirtiyor.

Evlerinden kaçmak zorunda kalan ya da ölüm tehdidi karşısında sığınaklarda yaşayan milyonlarca aile maruz kaldıkları baskı ve şiddet yerine uğratıldıkları şiddetten dolayı daha iyi bir özür hak ediyor. Barışın inşasına yönelik çalışmaların başlayabilmesi için bu katliam hemen durdurulmalıdır.”


*Uluslararası Hür İşçi Sendikaları Konfederasyonu 154 ülkede faaliyet gösteren 236 sendikaya üye 155 milyon işçiyi temsil etmektedir.

*Dünya Emek Konfederasyonu ise bütün dünyada 30 milyon üyeye sahiptir.