Romanya’da neoliberal politikaların uygulamaya konduğu 1990’lardan bu yana çarklar işçiler aleyhine dönmeye devam ediyor. Halkın alınteri ile inşa edilen onlarca yıllık devlet şirketlerinin özel şirketlere peşkeş çekildiği yetmiyor gibi Romanya burjuvazisi şimdilerde işçi sınıfının geçmiş kazanımlarına karşı yeni bir saldırı başlatıyor.

Hükümetin toplu sözleşme hakkını zayıflatan ve esnek istihdamın önünü daha da açan önergelerine karşı Romanya sendikaları geçen hafta ortasında sokağa çıktı. Başkent Bükreş’in Anayasa Meydanı’nda 16 Mart 2011’de toplanan yaklaşık 8.000 işçi hükümet tarafından verilen bu yasa önergelerine hayır dedi. İşçiler: “ İş Kanununun değiştirilmesini istemiyoruz! Kahrolsun Basescu (Romanya Başkanı) köleliği! Kahrolsun yalancı hükümet!” sloganları atarak meydanda toplandı.

Romanya’daki beş işçi konfederasyonunun birlikte düzenlediği eylemde sendikalar bu eylemin devam edecek bir dizi eylemin başlangıcı olduğunu açıkladı. Romanya Demiryolları işçileri de eylemi desteklemek için iki saat iş durdurdu. Yine bu süreçte Romanya parlamentosundaki merkez sol muhalefet eylemler sırasında hükümetin halkın güvenini kaybettiğini açıklayarak güvenoyu talep etti. Yapılan oylamada muhalefet yeterli çoğunluğa ulaşamadı.

Romanya işçi son 25 yıldır AB emperyalizmi ve Romanya’daki yerli işbirlikçileri tarafından gasp edilen hakları için sokağa iniyor. Yakın geçmişte ücretlerin düşürülmesine karşı mücadele eden sendikalar şimdilerde budanmaya çalışılan sendikal hakları için sokağa çıkıyor.