Şili’de bulunan ve dünya bakır üretiminin önemli bir bölümünü yapan çokuluslu şirket Eskondida’da işçiler son yapılan teklifi de reddettiler. 2.052 işçinin çalıştığı madende işçilerin % 98’i yaklaşık 2 haftadan uzun bir süredir grevdeler. Eskondida’nın yaptığı son teklifi reddetmeleri işçilerin ellerini güçlendirdi. Diğer taraftan bakır fiyatları da artmaya devam ediyor.

Oylamadan sonra madencilerin bir bölümü grevin başladığı 7 Ağustos 2006 tarihinden bu yana toplanma yeri olarak belirledikleri ve bir araya geldikleri spor kompleksinin çevresine barikat kurarak, kitlesel gösteriler düzenleyip, yolu kapatmayı planlıyorlar.

Bu dev şirketin son olarak önerdiği iki farklı sözleşme metninin ikisi de % 4’lük ücret artışı öneriyordu, ikisi de reddedildi. Birinci öneride ikramiyeler faizsiz şeklinde 23.500 dolar olarak önerildi. İkinci teklifte ise 4. yılda 1.3’lük bir artışla birlikte 32.000 dolar olan ikramiyeler her iki durumda da madencilerin çocukları için eğitim ve sağlık ödemelerini içeriyordu.

İşçiler ise %10 ücret artışı ile birlikte 30.000 dolar net ikramiye ve çocuklar için yapılacak eğitim ve sağlık ödemelerinin yanında ikramiyelerinin de bakır fiyatına endekslenmesini istiyorlar.

Madenciler 2003 yılından bu yana zam alamadılar. Bu süre içerisinde Eskondida karını 5 kat artırdı. Yine bu süreçte bakır fiyatları % 66 arttı.

Sadece bu yılın ilk yarısında günde 3.500 tondan fazla bakır üreten Eskondida, ülkede yapılan üretimin %23.5’ini, bütün dünyada yapılan üretimin ise %8 ini gerçekleştirerek bu süreç içerisinde 2 milyar dolardan fazla kar etti.

Şili İş Kanunu; grevin ilk 15 gününden sonra patrona toplu sözleşme sürecini atlayarak her bir işçi ile bireysel olarak tek tek iş sözleşmesi yapma hakkı veriyor.

Labourstart.org’dan çevrilmiştir.