Atakama Çölü’nün yükseklerinde yer alan Şili’nin bakır devi Eskondida madeninde işletmeci BHP Billiton ile grevde olan sendikacılar arasındaki tansiyon şirketin grev kırıcılar kiralamasının ardından iyice yükselmeye başladı.

Şirket sözcüsü Mauro Valdes geçen yıl dünya bakır üretiminin %8.5’inin gerçekleştiren madenin yarı kapasite ile çalıştığını belirttikten sonra, %10 kapasite ile çalışan bakırı, gemicilikte kullanılan sade bir maddeye çeviren bakır katot fabrikasının kapasitesin de %15’e çıkarılmakta olduğunu söyledi.

Eskondida işletmesinde işçilerin grevde olmalarından doşayı işçilerin yerine yeni işçi alımı artıyor, bu ise uluslararası emek örgütlerinin dikkatini bu konuya yöneltmesine neden oluyor.

Dünyanın en büyük maden şirketi olan BHP, 21 Ağustos 2006’da yaptığı ve işçilerin %98’inin reddettiği en son toplu sözleşme taslağından sonra sendika ile tekrar görüşmlere başlayacağına dair her hangi bir planı olmadığını açıkladı.

Bakır fiyatlarının rekor bir yükseliş gerçekleştirdiği bu yıl Eskondida’da çalışan 2052 sendikalı işçi de ekonomik durumlarının iyileşmesini istiyorlar ve bu bağlamda sömürülen emeklerinin bir bölümünü daha sömürüden kurtarmaya çalışıyor.

Sendika başkanı Luis Troncoso ise Santiago kentinin 1200 km kuzeyinde bulunan Antofagasta yerleşiminden kendisi ile telefondan yapılan ropörtajda yeni işe alınmaya çalışılan 50 işçinin hiç bir şey olduğunu, sendika üyelerinin yaptığı işi yapabilecek kadar işçiyi şirketin bulamayacağını ve grev kırıcılığın işe yaramayacağını söyledi.

Labourstart.org’tan çevrilmişitir.