Avrupa’da bitmek bilmeyen ve hükümetlerin bir türlü sıyrılamadığı kriz nedeniyle Avrupa Sendikalar Birliği’nin (ETUC) çağrısı ile 23 ülkede eylem gerçekleştirildi. Grevler özellikle İspanya, Portekiz, Almanya, Yunanistan, İtalya, Fransa, Belçika, Malta ve Kıbrıs’a yayıldı.

Avrupa’da gece 24.00’de başlayan grev, farklı şekillerde sonuç buldu. Örneğin İspanya ve Portekiz’de grevler özellikle ağır sanayinin olduğu bölgelerde başladı ve özellikle İspanya’da İspanyol polisinin saldırmasına rağmen olumlu şekilde sonuçlandı. İspanya’da fabrikalar, kamu alanları ve ulaşım durdu. Portekiz’de ise, portekiz’li işçi ve emekçiler “Mücadeleyi büyüteceğiz!” dedi.

Grevi 4 saat olarak, özellikle; Başkent Roma’da gerçekleştiren İtalyanlar yoğun yağış sebebiyle kaos çıkmasına karşın grevdeydi. Son yıllarda özellikle borçla uğraşan Yunanistan’da ise fabrikalar kamu alanlarında ve okullarda başarılı bir grev oldu. Ülkemizde ise KESK ve DİSK’in çağrısıyla Ankara ve İstanbul’da Almanya Büyükelçilik’i önünde basın açıklaması yapılarak, grevdeki işçileri selamlandı.

Kaynak: YeniDünya