Lübnan’ın öğretmenler sendikası bu yaz yapılan saldırılarda hayatını kaybeden yaklaşık 1,000 sivil içerisinde yaklaşık 25 öğretmenin olduğunu belirtti. Yine bu bağlamda 50 kadar okul tamamen yok edildi, 500 okul ise neredeyse kullanılamaz bir hale geldi.

Lübnanlı öğretmenler sendikası bu yaz yapılan saldırılarda yaklaşık olarak 1,000 sivilin arasında 25 öğretmenin İsrail güçleri tarafından öldürüldüğünü tahmin ediyor. 50 kadar okul tamamen yok edildi, 500 okul ise neredeyse kullanılamaz bir hale geldi.

Binlerce öğrencinin ve ailelerinin çektikleri çok ağır eziyetleri saymazsak, bu kayıplar savaşın 33 gününün ardından Lübnan okul sisteminin ödediği ağır bir bedel.

EI ( Eğitim Enternasyonali) Genel Sekreteri Fred van Leeuwen,Lübnan öğretim kurumu ile dayanışma içinde olduğunu göstermek ve onların acı kayıplarıyla ilgilenmek için Lübnan öğretmenler sendikası ile 28 ve 29 Eylül’de görüştü.

EI’ nın yardımıyla sendikalar, zarar gören öğretmenlere ve onların ölen ailelerine finansal destek sağlamak için bir program başlattı.

Ayrıca Van Leeuwen , Lübnan Eğitim Bakanı Dr. Khaled Kabani ve Lübnan’daki Katolik Okulları Genel Sekreteri Peder P. Marwan Tabet ile de görüştü.

Başkan, okulların, evlerin, iş yerlerinin ve ülke alt yapısının toplu yıkımının Lübnan halkı için çok büyük acıya yol açsa da asıl derin yaranın bu olmadığını vurguladı.

Dr. Kabani’ ye göre bu kadar yıkıcı olan sadece maddi hasar değil. Dr. Kabani: ”Birçoğumuz [psikolojik] travma geçiriyoruz ve ayrıca öğretmenlerimizi çocukların bu travmayı atlatmalarına yardım etmeleri için eğitmeye ihtiyacımız var.” dedi.

Van Leeuwen, Beyrut’ un güneyindeki dış mahallede şiddetli zarar görmüş bir devlet okulunun müdürü ve öğretmenleriyle görüştü.

Bağışta bulunan ülkeler arasında , bu zamana kadar Lübnan’daki okulların yeniden yapılandırılmasına en büyük katkıyı yapan ülke Birleşik Arap Emirlikleri’ dir.

EI ayrıca İsrail öğretmenler sendikasının yardım programlarına üyeliğini destekliyor.

23 Eylül’ de , Van Leeuwen Tel Aviv’ de İsrail öğretmenler sendikasının temsilcileriyle görüştü. Tahminlere göre Hizbullah roketleri tarafından öldürülenlerin arasında dört öğretmen vardı ve 30.000 öğretmen Kuzey İsrail’ deki evlerinden uzaklaşmaya zorlandı.

birlikdayanisma.org tarafından laborstart.org’dan çevrilmiştir.