Güney Amerika ülkesi Peru’da hükümet yağmur ormanlarını yabancı petrol arama şirketlerine vermeye kalkınca Amazon yerlileri ayaklandı. Çatışmalarda 11’i polis en az 36 kişi öldü.

Güney Amerika ülkesi Peru’da hükümet yağmur ormanlarını yabancı enerji ve maden şirketlerine kiralamaya kalkınca Amazon yerlileri kanlı bir ayaklanma başlattı. ‘Atalarının topraklarının yabancılara verileceğini’ duyan yerliler polisle çatışmaya girdi. Çıkan olaylarda 11’i polis en az 36 kişi öldü, 38 polis de yerliler tarafından rehin alındı. Çatışmalarda 109 kişi yaralanırken yerli liderleri de 3’ü çocuk 25 Amazon yerlisinin öldüğü, 14’ü ağır 50 kişinin yaralandığı belirtildi. Olayların ardından bölgede gece sokağa çıkma yasağı ilan edildi, 36 kişi de gözaltına alındı.

Çatışmalar Curva del Diablo bölgesinde 5 bin yerlinin yol kapatma eylemine müdahale edilmesiyle patlak verdi.

Olayların, Lima’daki zengin seçkin tabaka ile ülke çapındaki yoksul yerli gruplar arasındaki derin ayrımı bir kez daha vurguladığı ve yoksulluk oranını aşağıya çekemeyen hükümetin zor durumda kalmasına neden olabileceği belirtiliyor.

Çatışmaları kışkırttığı gerekçesiyle yerlililerin aranan lideri Alberto Pizango, başkent Lima’da gazetecilere yaptığı açıklamada, can kayıplarıyla ilgili olarak, “Soykırım emrini verdiği için” Garcia hükümetini sorumlu tuttuğunu söyledi.