Bugün dünyanın karşılaştığı en önemli işçilik sorunlarından birisi de göçmen işçilik. Kendi ülkelerinde iş bulamayan ya da savaş, baskı ve yoksulluktan kaçan işçiler dünyanın diğer bölgelerinde iş bulma umuduyla yollara koyuluyorlar fakat işçi sınıfının kaderi ortak. Kurtuluş her bir ülkenin sınırlarının dışına çıkıyor. Kapitalizmin hüküm sürdüğü her ülkede üç aşağı beş yukarı aynı sorunlarla karşılaşılıyor. Aşağıda Bahreyn’deki göçmen işçilerin sorunlarından oluşan makale hem yerli işçilerin hem de göçmen işçilerin sorunlarını açık bir şekilde ortaya koyuyor.Bugün dünyanın karşılaştığı en önemli işçilik sorunlarından birisi de göçmen işçilik. Kendi ülkelerinde iş bulamayan ya da savaş, baskı ve yoksulluktan kaçan işçiler dünyanın diğer bölgelerinde iş bulma umuduyla yollara koyuluyorlar fakat işçi sınıfının kaderi ortak. Kurtuluş her bir ülkenin sınırlarının dışına çıkıyor. Kapitalizmin hüküm sürdüğü her ülkede üç aşağı beş yukarı aynı sorunlarla karşılaşılıyor. Aşağıda Bahreyn’deki göçmen işçilerin sorunlarından oluşan makale hem yerli işçilerin hem de göçmen işçilerin sorunlarını açık bir şekilde ortaya koyuyor.

İşçi Kampında Grev

Çalışma kamplarındaki aşırı zor şartları protesto etmek için 750 den fazla inşaat işçisinin düzenlediği grev devam ediyor.

Bu süreçte Nuwaidrat kampında greve çıkan işçilerden ikisi acil sağlık problemleri nedeniyle ambulansla Salmanya Tıp Akademisine kaldırıldı.

İşçiler sorumlulara yaptıkları tüm şikayet ve isteklerine rağmen kampta bir ayı aşkın süredir elektrik ve su ihtiyaçlarının giderilmemesinden rahatsız.

Ancak şirket çıkan su ve elektrik sıkıntısının kendilerinden değil Enerji Bakanlığı kaynaklı olduğunu ve su ve jeneratör tedarik ettiklerini ancak gerekli yakıtın tüketilmiş olduğundan verim alınamadığını bildirdi.

Düğer tarafta Pakistanlı ve Hintli işçiler çalışma kampındaki şartlar olgunlaşana kadar işlerine geri dönmeyeceklerini belirttiler..

En basit ihtiyaçlarından da yoksun kalan işçiler bu durumu şikayet etmeleri takdirde sınır dışı edilmekle tehdit ediliyorlar.

Hastaneye kaldırılan iki işçinin (Muhammmed Münşi Ali/ 35, Bimaram Nehra/30) rahatsızlıklarının nedenini çalışma kampındaki kimyevi sıvı atıklardan olduğunu belirtildi.

“Bir ayı aşkın süreden beri su ve elektrik sıkıntısı ile yüz yüzeyiz ve geçtiğimiz üç günden beri tamamen karanlıkta kaldık. Şu an kendi ülkemize dönmeye kalkışsak; vize masrafları için ödediğimiz 1000 Bahreyn Dinarı’nın boşa gideceğini bildikleri için şirket idaresi bizi sürekli evlerimize yollamakla tehdit ediyorlar.” Kamp işçilerinden Dharmendar Yadav durumlarını böyle belirtiyor.

İsmini vermek istemeyen bir işçi de “Burada yemeklerimizi pişirdiğimiz ve ‘mutfak’ demeye dilimizin varmadığı yer küçük, kirli kabinlerden ibaret ve tuvaletler de pislik içinde ve harabe ” diyerek çalışma koşullarını dile getiriyor.

İşçiler Nuwaidrat ve Salmabad kamplarındaki yöneticilerin çalışanlara hakaret etmelerinden, her 6 ayda bir 60 Dinar ile 90 Dinar arasında değişen maaşlarından 50 Dinar’ının vize uzatması için kesilmesinden rahatsızlar.

“Eğer en küçük bir ihtiyacımızı dahi kamp sorumlusuna iletmeye kalkışsak kendisi ya duymamış rolü yapıyor ya da burayı beğenmediğimiz takdirde çekip gitmemizin hakkımız olduğunu sertçe suratımıza vuruyor.”

“Salmabad yöneticisi kısa süre önce yanımıza gelip bize çalışmamıza devam etmemizi, hakaret ederek ellerimizde bulunanlarla yetinmemizi söyledi.”

“4 Ağustos’ta grevimize devam edeceğimiz konusunda yetkilileri uyardık ancak onlar buna aldırış etmediler.”

Şirketin yönetim müdürü Hasan Abdul Fateh kurumlarının işçilerine adil olduklarını belirtti.

Hasan Abdul Fetah su ve enerji eksikliğinin sorumlusunun olarak Enerji Bakanlığı olduğunu söyledikten sonra: “Çalışanlarımıza tankerle su tedarik etmeye devam ediyoruz ancak yüksek işçi nüfuzlu bu alanda herkesin ihtiyacını gidermek kolay değil. Yine de elimizdekilerin en iyisini yapıyoruz.

Bunların yanında işçilere jeneratör kullanımı sağladık. Ama kendileri yakıtları bitirdiler. Şu an mühendisler bunun üzerine çalışıyorlar.” diye varolan durumu tarif etti.

Buna benzer bir eylem 1000 işçinin katılımıyla dört hafta kadar evvel Dubai’de aynı şirkete karşı düzenlenmişti.

Konu üzerine yorum yapmaları için Enerji Bakanlığı’ndan hiç kimseye ulaşılamamasıda işin bir diğer boyutu.

Laboustart.org’dan çevrilmiştir.