İtalya’da ırkçı-faşist Kuzey Ligi partisinin ön ayak olduğu, “Vatandaş devriyeleri” adı ile sivil gönüllülerden oluşan güvenlik gücü resmen yürürlüğe girdi. Yasalaşan güvenlik paketi içersinde askeri birliklerinde günlük yaşamda aktif görev alması hedefleniyor. “Vatandaş devriyeleri” ilk olarak Verona belediyesi tarafından kullandı.
İtalya’nın çok sayıda büyük kentinde son zamanlarda üniformalı gruplar temizlikten güvenliğe toplumsal yaşamın her alanında etkin şekilde boy göstermeye başladı. “Vatandaş devriyeleri”nin faaliyetleri bu yaz yasal statü kazandı ama bu grupların oynadığı veya oynayabileceği rol tartışılmaya devam ediliyor. Devriyelerle yapılan röportajlarda özellikle göçmenler konusundaki ırkçı yaklaşımları dikkat çekiyor.

Özellikle güvenlik alanında örgütlenen bazı grupların “askeri” üniformayı andıran giysileri ve faşizan siyasi eğilimlere yakınlıkları Mussolini faşizmini yaşayan İtalya’da kaygı yaratıyor.

Toplam 200 kişilik devriye grubu oluşturan gönüllülerin kendi yasal kuralları, formaları var. “Vatandaş devriyeleri” ayrıca kendi bayrakları ve marşları olsun istiyor.

Bu uygulamalar Mussolini’nin faşist çeteleri “Kara Gömlekliler”i hatırlatıyor. “Kara Gömlekliler” örgütü, 1919 yılında eski askerler tarafından kuruldu. Kısa sürede sayıları 200 bini buldu. Mussolini, onların başında 1922’de “Roma’ya yürüyüş”ü gerçekleştirerek iktidarı ele geçirdi.