Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu-ITUC (International Trade Union Confederation) Genel Konseyi 2-4 Şubat 2011 tarihinde Belçika’nın Brüksel kentinde toplandı. Genel Konsey baskıcı Hüsnü Mübarek yönetimine karşı Mısır halkının demokrasi, adalet ve temel insan haklarının sağlanmasına yönelik taleplerinin yanında olduğunu ilan etti. Onlarca yıllık baskı, yoksulluk, yolsuzluk ve insan hakları ihlallerinin Mısır’daki sosyal gelişme ve sosyal adaletin önünü tıkadığını belirten ITUC 8 Şubat 2011 tarihini Mısır işçileri ile dayanışma adına Küresel Eylem Günü ilan ederek üyelerini eyleme çağırdı.

Küresel Federasyonun yaptığı açıklamada ITUC’un Mısır halkının temel insan haklarına saygı gösterilmesi talebini koşulsuz desteklediği belirtiliyor. Ülkenin her tarafında gerçekleştirilen meşru protesto eylemlerinin Mübarek rejimi tarafından şiddetle bastırılmasının kurbanlarına derin üzüntülerini bildiriyor ITUC demokrasi için savaşan tüm Mısır halkını kutluyor ve bir kez daha insani değerlerin jeopolitik ve ekonomik çıkarların üstünde olması gerektiğini vurguluyor.

Tunus’ta olduğu gibi genç işsizlerin sayısının hızla artmasının siyasi baskıyla birleşince rejime karşı halkın ayaklanmanın kaçınılmaz olduğunu belirten ITUC, halk hareketinin ön cephelerinde yer alan bağımsız sendikaları verdikleri mücadeleden dolayı kutluyor. (Burada bağımsız sendikalar kavramından anladığımız elbetteki sosyalist ülkeleri batı kapitalizmine teslim etmek için ABD ve AB emperyalistleri tarafından Balkan devletlerinde oluşturulmuş sendikalarla karıştırılmaması gerekir. Burada bahsettiğimiz bağımsız sendikalar Mübarek diktatörlüğüne teslim olmayıp Mısır halkı ile birlikte hareket eden emekten yana sendikalardır.) Bağımsız sendikaların gerçek demokrasiye giden yolda Mısır’da ne kadar önemli bir rol oynadıklarının altını çizen ITUC Mısır’da ekonomik ve sosyal adaletin sağlanmasında sendikal mücadeleye dikkat çekti.

Bu bağlamda ITUC Genel Konseyi, ITUC Genel Sekreterinin Mısır’daki durumu yakından takip edeceğini ve Mısır’da bağımsız sendikaların gelişmesine destek olacağını, örgütlenme özgürlüğü, toplu sözleşme hakkı ve diğer temel çalışma koşullarının sağlanması için bütün üyelerini kendi hükümetlerine uluslararası baskı yapmasını ve bütün ITUC üyelerinin 8 Şubat’ta Mısır halkının haklı mücadelesini desteklemesini kararlaştırdı.

İşçi haklarını hiçe sayan, 2008 yılında hakları için ayaklanan Mahalla tektil işçilerinin isyanını kanla bastıran Mübarek’in baskı rejimine karşı Mısır’daki isyan ateşini daha da körüklemek dünya işçi sınıfının görevleri arasında. Mısır halkı ile dayanışma çerçevesinde yapılacak her türlü uluslararası eylem Mısır halkının haklı mücadelesini daha da ileriye taşıyacaktır.