tamil_kaplanlari_2

Sri Lanka’da Tamil bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden Tamil Eelam KurtuluşKaplanları (LTTE), mücadelenin bir sonraki aşamasınıyönetmek için “geçici bir hükümet” kuracaklarını bildirdi.

Tamil Kaplanları, Sri Lanka Ordusu’nun operasyonları sonucu yaşanan sivil katliamını durdurmak için silahları susturma kararı almışlardı. Birleşmiş Milletlere göre 4 ayda 6500 sivilin yaşamını yitirdiği operasyonlar Sri Lanka hükümeti tarafından başarılı olarak değerlendirilmişti.

Tamil Eelam Kurtuluş Kaplanlarının (LTTE) uluslararası ilişkileri yürüten üst düzey yetkililerinden Selvarasa Pathmanathan, yaptığı açıklamada, uluslarüstü geçici bir Tamil Eelam hükümeti kurulması planları olduğunu söyledi.

Pathmanathan, halkın anavatan ve özerklik istediğini belirterek “mücadeleyi” ilerletmenin gerekli olduğunu belirtti. Patmanathan, süreci ilerletmek için sürgündeki Tamil avukat Rudrakumar Viswanathan’ın başkanlığında bir komite oluşturulduğunu bildirdi.

Patmanathan geçen ay yaptığı açıklamada, Tamillerin lideri Prabhakaran’ın öldüğünü kabul etmiş ve Tamil Eelam Kurtuluş Kaplanlarının şiddet eylemlerini bıraktıklarını açıklamıştı.

Ancak bu son açıklama, Tamil Kaplanlarının ayrı bir devlet için mücadeleden vazgeçmediklerini gösteriyor.

Tamiller toparlanmaya çalışırken Sri Lanka hükümeti Tamillere karşı kazandığı savaşı kutlamakla meşgul. Devlet Başkanı Mahinda Rajapaksa, geçenlerde, “Azınlık kelimesini sözlüğümüzden attık” demişti.

Nüfusun çoğunluğunu oluşturan Sinhalilerin kendilerine ayrımcılık yaptığını söyleyen Tamiller ülkenin kuzey ve doğusunda bağımsızlık için 1983’te mücadele başlatmışlardı.