Şili’de bir yargıç, askeri diktatör Augusto Pinochet döneminde insan haklarını ihlal ettiği iddia edilen en az 120 eski gizli polisin tutuklanmasını talep etti.

Şili’de darbe döneminde yaşanan insan hakları ihlalleri konusunda ilk kez bu kadar çok sayıda kişinin tutuklanması talep ediliyor. Tutuklanması istenenler arasında, şimdiye kadar hiç suçlama yöneltilmeyen onlarca yeni şüphelinin de bulunduğu belirtiliyor. Tutuklanması talep edilenlerin hepsinin gizli polis servisi Dina üyesi olduğu belirtiliyor.

Şüpheliler, binlerce komünist ve muhalifin öldürülmesi ve kaybolmasıyla suçlanıyor.

General Augusto Pinochet’nin 1990’da iktidarı bırakmasından sonra, rejim hesabına çalışanlar sık sık tutuklanıyor.

Faşist Pinochet karşıtları işkence ve cinayetten sorumlu tutulanların tutuklanmasına destek veriyor.

1973 ve 1990 yılları arasındaki Pinochet iktidarında binlerce siyasi muhalif ve eylemci öldürüldü ya da kayboldu.

Tutuklamaları talep eden Yargıç Viktor Montiglio, bu dönemde Dina mensuplarının muhalifleri tasfiye ettiği operasyonları soruşturuyor.

Akbaba Operasyonu

Bunlardan ilki olan Akbaba Operasyonu, 1970’li yılların ortalarında solcuların bulunup öldürülmesi için başlatıldı. Kıta çapında düzenlenen bu operasyona, dönemin Arjantin, Brezilya, Bolivya, Paraguay ve Uruguay liderleri de destek veriyordu.

Mahkeme belgelerinde anılan bir başka operasyon da Colombo adını taşıyor. Bu operasyonda 1975’te 119 siyasi eylemci öldürülmüştü.

Ancak birçok Şilili, şu an tutuklanması istenenlerin çoğunun yönetim için görev yapan alt düzeyli isimler olduğunu belirtiyor ve bu tutuklamaların istenen sonucu getiremeyeceğini sorguluyor.

Kaynak: Basından