bmis_logoGaziantep’te Birleşik Metal İş sendikasında örgütlü işçiler, imzalanan toplu iş sözleşmesiyle 1 Mayıs’ta ücretli izin hakkı kazandı. İşçiler yüzde 11 zam dışında, izin, ikramiye gibi yan ödemelere ek olarak, evlenme, doğum, ölüm, çocuk, öğrenim, yemek, vasıta, askerlik gibi sosyal hakları da kazandılar.

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Ankas Mühendislik işyerinde çalışan işçiler adına Birleşik Metal İş Sendikası (BMİS) toplu iş sözleşmesi imzaladı. İşçiler 1 Mayıs’ta ücretli izin yapacak. 1 Mayıs İşçi Bayramı ülkemizde yıllarca yasaklı kaldı. 80 öncesi ise yükselen işçi hareketleri karşısında çaresiz kalan egemenler 1 Mayısların kutlanmasını engelleyemezken adına “bahar bayramı” diyerek sınıfsal özünü boşaltmaya çalıştılar. 12 Eylül darbesiyle tekrar yasaklanan 1 Mayıslar günümüzde büyük mitinglerle kutlanırken; 1 Mayısların, dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi, resmen işçi bayramı olarak kabul edilmesi mücadelesi de bir yandan sürdürülüyor. Böylesi toplu sözleşmeler bu mücadeleyi bir adım daha ileriye taşımak için vesile olacaktır.

Ankas Mühendislik ile BMİS arasında imzalan toplu sözleşmede, sendikadan verilen bilgiye göre, 50 çalışanlı Ankas işyeri işçileri toplu iş sözleşmesi ile Eylül 2007 tarihinden itibaren ücretlerine yüzde 7 oranında zam aldılar. Toplu iş sözleşmesinde 2008 Ocak ayında ücretlerine ortalama yüzde 11 oranında ikinci bir zam daha alacaklar.

7 Aralık’ta imzalanan toplu iş sözleşmesi ile Ankas işçileri sosyal sigorta haklarında da kazanımlar elde ettiler. Birleşik Metal-İş Anadolu Şube Başkanı Seyfettin Gülengül, “Bu toplu iş sözleşmesi tüm işçiler için, çıkış yolunun nerede olduğunu göstermektedir” diyerek, işçileri sendikalarda örgütlenmeye çağırdı.