Güven Elektirik işçileri yaklaşık bir buçuk yıldır, sendikaları Birleşik Metal İşçileri Sendikası (BMİS) aracılığla, sürdürdükleri sendikalı olma mücadelesinde, patronun düşmanca tutumlarına karşı direniyor. Fabrikada çalışan 450 işçiden 400’ünün sendikalı olması üzerine patron iş koluna itaraz ederek zaman kazanmaya çalışırken, bir yandan da önce 3 daha sonra 5 olmak üzere toplam 8 işçiyi işten atarak işçileri yıldırmaya çalışıyor.
BDH olarak direnişteki Güven Elektrik işçilerine 03 Ocak günü yaptığımız ziyarette, Birlik Dayanışma Hareketi olarak böylesi direnişleri önemsediğimizi, işçi sınıfının son günlerde haklarının gasp edilmesine karşı ileri bir hamle yapmaya başladığını belirterek bu direnişin de zaferle sonuçlanacağına olan inancımızı yineledik. Yaptığımız sohbet sırasında THY Grev süreci, Türk Telekom Grevi, Novamed Grevi, Yörsan ve Dimes’teki direnişler ve sonuçları üzerine değerlendirmeler yaparak önümüzdeki günlerde işçi sınıfının uyanışının daha da artacağını belirttik.

İşçiler, yaptığımız söyleşide, ilk önce dikkatlerimizi patronun aldığı ilginç güvenlik önlemlerine dikkatimizi çekti. Direniş başladıktan sonra patronun yaptığı ilk işçi büyük demir kapı ile fabrika girişini kapatmak, daha önce var olar tel örgüleri ise sac levhalarla kapatmak ve üstüne jiletli tel çekmek olmuş. işçiler yıllarca emek verdikleri fabrikaya zarar verecek unsurlar olarak görülmelerinin son derece kırıcı bir davranış olduğunu belirtiyor. Patron bu aldığı tedbirlerle işçileri devamlı olarak kamyonların geçtiği yola itmek orada beklemelerini sağlamak istemiş. Ama işçilerin inancı ve direnci o kadar güçlü ki bu durumdan hiç rahatsız olmuyorlar, neşelerini hep canlı tutuyorlar. Yeni yapılan beyaz boyalı kapının üstüne de kan kırmızısı renklerle “Türk milleti çalışkandır! Türk milleti zekidir!” özlü sözü yazılmış. İşçilere “Sizin bu yazılanlara tepkiniz ne oldu?” dedik, onlarda geliştirdikleri bir sloganı tekrar ettiler “Zekiyiz! Çalışkanız! Ama köle değiliz!”

İşçilerin üzerinde durdukları bir başka konu ise şu: Fabrikanın şu anki avukatı aynı zamanda Fanset diye elektirikli ev aletleri üreten bir firmanın avukatı aynı zamanda. Oradaki işçilerin sendikalı olma mücadelesine karşı da bu avukat görev almış. İşçilere bırakıyoruz sözü: “Bu avukat 2004 yılında Fanset’teki örgütlenmede, bu fabrikadaki emekçi arkadaşlarımız petro-kimya iş kolundaki bir sendikada örgütleniyor, fabrikanın petro- kimya iş koluna değil de metal-iş koluna bağlı olduğunu belirtiyor. Bugün de aynı avukat bize karşı, Güven Elektirik’in metal-iş koluna değil de petro-kimya iş koluna bağlı olduğunu savunuyor. Mart ayında bir karar verilecek. Ve verilecek olan karar ne olursa olsun biz davamızın peşindeyiz. Oldu da yargı kararı da alehimize olursa, burası petro-kimya iş koludur dendiği zaman da biz de konfederasyonumuzun Lastik-İş Sendikası’nda örgütleniriz. İnadına sendika, inadına DİSK!”

Dayanışma ziyaretimiz sırasında Sendika Şube Başkanı Yılmaz Bayram ile de söyleşi yapma şansımız oldu. Bayram, patronun çeşitli baskılarına rağmen içeride de dışarıda da durumlarının iyi olduğunu belirtti. Patronun yeni bir oyunundan bahseden Bayram şöyle konuştu: “İşverenin komite arkadaşlarımızla yapması gereken toplantıyı onlar olmadan, işçilerle ve de sendikalı olmayan altmış civarındaki işçileride katarak bir referandum yaptı. Bizim DİSK olarak yıllardır söylediğimiz, işletmelerde, iş kollunda hatta iş yerlerinde referandum ile ortaya çıkacak; ancak sermayenin sermaye iş kollarının kabul etmediği Güven Elektirik’te bu oylama yani referandum yapılıyor. Adil olan oylamada işveren işçileri bu işletmenin kapatılmasını isteyen ve kapatılmamasını isteyenler şeklinde yapmış. Sendika hakkında yapılan oylama işveren tarafından çarpıtılarak direnişin alehine bir sonuç almaya çalışıltı. Ancak bu hileye rağmen 120 oya karşılık 164 oyla işçiler sendikayı tercih etti. Oylama olduğu gibi yani sendika mı iş yeri mi diye yapılsaydı sendikalı olamayanların dışında kuşkusuz herkes sendika diyecekti…”

Zaferlerine olan inancımızı yanlarında bırakıp, onların coşkularını coşkumuza katarak ayrılıyoruz Güven Elektrik işçisinin yanından…

İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!
Yüklen emekçi kazanacaksın!