Sosyal sigortalar, eğitim, büro, ticaret, kooperatif ve güzel sanatlar alanında çalışan işçilerin örgütlendiği DİSK’e bağlı Sosyal-İş sendikası 12-13 Ocak 2008 tarihinde Ankara’da bulunan Angora Otel’de genel kurulunu gerçekleştirdi.
Genel kurulun divan başkanlığını DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi yaptı. 2 gün süren kurul, geçtiğimiz aylarda yaşamını yitiren Sosyal-İş Genel Başkanı Özcan Kesgeç anısına ve başta Kemal Türkler, İbrahim Güzelce olmak üzere, sendikal mücadelede yaşamını yitirenler anısına saygı duruşuyla başladı.

Saygı duruşundan sonra başkan vekili olan Tamer Atış bir konuşma gerçekleştirdi. Ardından söz alan DİSK genel başkanı Süleyman Çelebi, işçilerin ve emekçilerin Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı ile karşı karşıya kaldıkları tehlikelerden söz etti. DİSK’in hiçbir zaman sermayeden yana tutum sergilemediğini bundan sonrada sergileyemeyeceğini söyleyen Çelebi, kuruluşundan itibaren, DİSK’in, sendikal mücadele içerisinde bulunan işçilerin, emekçilerin bir çok bedel ödediğini ve artık bedel ödetme zamanının geldiği vurguladı. 15-16 Haziranları, DGM direnişlerini, faşizme ihtar eylemlerini hatırlatan Çelebi, 2008 1 Mayısında yeniden Taksim’de olunacağının duyurusunu yaparak konuşmasını sonlandırdı.

Bölgelerden gelen delegelerin ve yönetim kurulu üyelerinin konuşmalarının ardından kongre, aday listelerin açıklanmasıyla devam etti. Sosyal-İş sendikasının 12. genel kurulunda diğer dönemlerdeki kurullardan farklı olarak, 2 başkan adayının olduğu liste açıklandı. Özcan Kesgeç’in yaşamını yitirmesinden sonra başkan vekili olan Tamer Atış’ın ve bir önceki kurulda seçilen yönetim kurulu üyelerinin de desteklediği Ali Cancı’nın adaylığı açıklandı. Zaman zaman tansiyonların yükseldiği kurulun ilk günü, başkan adaylarının yarımşar saatlik konuşmalarıyla sona erdi.

Kurulun son gününde yapılan oylamada sendika tüzüğü gereği turlu seçim yöntemi uygulandı. Yani genel başkan, genel sekreter, genel yönetim kurulu adaylarının seçilebilmesi için üçte ikilik çoğunluğu sağlaması gerekiyordu. Yapılan oylamada üçte ikilik çoğunluğu sadece genel yönetim kurulu adayı Metin Ebetürk sağladı. Böylelikle diğer adayların yeniden oylanması için salt çoğunluğun belirleyici olduğu ikinci tur oylamaya geçildi. Oylamanın ardından salt çoğunluğu sağlayan Ali Cancı kendisini kitle ve sınıf sendikası olarak tanımlayan Sosyal-İş sendikasının genel başkanı seçildi.

Ali Cancı yaptığı konuşmada tüm delegelere teşekkür ettikten sonra, asıl mücadelenin sokaklarda olduğunun vurgusunu yaptı. Sendika içerisinde ben değil biz vurgusunun önemli olduğunu söyleyen Cancı, işçilere bulundukları işyerlerine örgütlülüğü büyütme, Sosyal-İş sendikasını büyütme, DİSK’i büyütme sınıf mücadelesini büyütme çağrısı yaptı. Konuşmanın ardından seçilen isimler şu şekilde açıklandı:

Genel Başkan
Ali CANCI

Genel Sekreter
Hüseyin ÖZCAN

Genel Yönetim Kurulu Üyeleri
Metin EBETÜRK
Mustafa AGUŞ
Mehmet GÜNDOĞDU