Birlik Dayanışmacı işçiler biliyor; TÜMTİS sendikası, birkaç yıl önce Nakliyat-iş sendikası ile aralarındaki “kanlı” ve bizim asla onaylamadığımız rekabetle gündeme gelmişti. O günden sonra köprülerin altından çok sular aktı.

Bugün TÜMTİS sendikası Bursa’da, Gebze’de, Ankara’da işten atılan üyeleri ve hapisteki yöneticileri ile yardımımıza ihtiyaç duyuyor. İşten atılan tüm sınıf kardeşlerimiz için göstermemiz gereken dayanışmanın yanısıra, özellikle hapisteki TÜMTİS üyeleri için acilen harekete geçilmelidir.

TÜMTİS Ankara şube üyesi işçiler, uyduruk gerekçelerle 20 Kasım 2007 tarihinden beri hapisteler. Sendika, özellikle Horoz Nakliyatta başlattıkları örgütlenme çalışmalarından sonra örgütlerine yönelik saldırıların arttığını belirtiyor. Tümüyle uyduruk gerekçelerle, hiç duruşmaya çıkartılmadan ve uzun müddet neyle suçlandıklarını bile bilmeden, 7 işçi aylardır hapiste tutuluyorlar.

TÜMTİS üst örgütü olan Uluslarararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu İTF ile bir sendikal dayanışma ağı olan LabourStart bir dayanışma kampanyası başlattılar. Onların yanısıra, ABD merkezli özelleştirme karşıtı kimi platformlar da destekte bulunuyorlar.

Biz de, Birlik Dayanışma Hareketi olarak TÜMTİS üyelerine yönelik saldırıları kınıyor ve hapisteki işçilerin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Uyduruk gerekçelerle işçilerin hapse atılması bu sermaye yanlısı iktidarın gerçek yüzünü de en görmez gözlere bile göstermektedir.

Bir yanda makyajdan öteye gitmeyen sözde sendikal hak değişilikleri, diğer yanda ise ülkenin gerçekleri. Bu iktidardan işçilere, emekçilere hak beklentisi içinde olanlara TÜMTİS üyelerinin hapishane koşullarını hatırlatmak bile yeter.

Aşağıda, dayanışma metinlerinin Türkçesi var. Tüm duyarlı insanlarımızdan bu metni başbakana, adalet bakanına fakslamalarını, e-posta yoluyla göndermelerini ve duruşma gününde mahkemede hazır olmalarını talep ediyoruz.

Haydi, uyduruk fezlekelerle işçi sınıfının mücadelesine dur denemeyeceğini, direnen işçilerin asla yenilmeyeceğini gösterelim.

LabourStart.org sitesinde başlatılan destek kampanyasının Türkçe metinleri:

Hapisteki taşımacılık işçilerini derhal serbest bırakın

Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF) üyesi TÜMTİS sendikasının kimi üye ve aktivistleri iki ayrı örgütlenme kampanyası yürüttüklerinden dolayı “suç örgütü kurmak” iddiasıyla hapisteler. Hâlâ mahkemeye çıkartılmayan işçiler, eğer suçlu bulunurlarsa bu sendikayı bile kapatabilecek bir sürecin önünü açabilecektir.

Sendikanın Ankara şubesine bağlı üyeler, yukarıdaki suçlamayla 20 Kasım 2007 tarihinde göz altına alındılar ve üç gün sonra da tutuklandılar.

Onlarca işçi göz altına alındı, bir kısmı hemen serbest bırakıldı fakat, yedi kişi tutuklandı ve tutuklananlar dışında sekiz kişiye daha suç örgütü oluşturma iddiasıyla dava açıldı.

Tutuklu işçilerin ilk duruşması 6 Haziran 2008 tarihinde yapılacak. Sendika üyelerinin seslerini hükümete duyurabilmek için uluslararası desteğe ihtiyacı var.

Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan
Sayın Mehmet Ali Şahin, Adalet Bakanı

Sayın Başbakan,
Sayın Adalet Bakanı,

Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF) üyesi TÜMTİS sendikasının karşılaştığı olumsuz muameleyi büyük bir üzüntü ve hayal kırıklığı ile öğrendim. Sayın makamınıza TÜMTİS’e destek olmak amacıyla yazıyorum. TÜMTİS sendikasının Ankara şube üyelerinin 6 ay önce suç örgütü kurmak iddiasıyla tutuklandıklarını öğrendim. Böylesine mesnetsiz iddialarla sendika üyelerinin tutuklanmasının bağımsız ve özgür sendikal faaliyetleri baskı altına almak olduğuna inanıyorum.

Sayın makamınızın tüm sendika üyelerinin derhal serbest bırakılması için olaya müdahil olmasını talep ediyorum. Üzülerek belirtmeliyim ki, 7 sendikacı halen tutuklu olarak hapishanedeler ve onlara ilaveten 8 sendikacı da tutuksuz olarak “suç örgütü kurmak” iddiasıyla yargılanmaktadırlar. Tüm bu iddiaların dayanaktan yoksun olduğuna inanıyorum. Ayrıca TÜMTİS sendikasının, “bu türden suçlamalar sendikanın temel bir hak olan sendikal faaliyetlerini baskı altına almak üzere ortaya atılıyor” iddiasına haklılık kazandırdığına ve bu nedenle ILO’nun 98 ve 87 sayılı Sözleşme Maddelerinin ihlâli olduğuna inanıyorum.

Sayın makamınıza, tutuklu bulunan TÜMTİS üyelerinin derhal serbest bırakılması ve tüm suçlamaların koşulsuz olarak geri alınması için olaya müdahil olmanız amacıyla yazıyorum.

Cevabınızı beklediğimi belirtirim.

Saygılarımla,