Hava iş kolunda grev yasağı getiren yasaya karşı bir günlük fiili greve gittikleri için işten atılan Hava-İş Sendikası üyelerinin Atatürk Havalimanı’nda başlattığı direnişe bir ziyaret de DİSK’ten geldi.

DİSK, 10 gündür direnişte olan Hava-İş Sendikası üyelerini ziyaret etti. DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, Türk-İş’e seslenerek; “Kıdem tazminatında hak gaspına yol açacak uygulamayı genel grev gerekçesi olarak sayarak ve ciddiyseniz, buyurun, işçi sınıfının üretimden gelen gücünü gösterelim.” dedi. Atatürk Havalimanı girişinde toplanan DİSK üyeleri, Dış Hatlar terminali önüne yürüdü. “Hava-İş işçisi yalnız değildir” sloganları ile yürüyen DİSK üyelerini, hava işçileri, “Yaşasın sınıf dayanışması” sloganı ve coşkulu alkışlarla karşıladı. Ziyarete, DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, Genel Sekreter Adnan Serdaroğlu, Genel Başkan Yardımcısı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Kamber Saygılı, Dev Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Enerji-Sen Genel Başkanı Kamil Kartal, Tekstil-İş Genel Başkanı Rıdvan Budak, Nakliyat-İş Sendikası’na üye Borusan Lojistik işçileri ve sendikacılar yönetici, üyeleri katıldı. Ayrıca, ÇHD İstanbul Şube Başkanı Taylan Tanay, KESK/ Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Vicdan Baykara ve TKP 1920, DHF, BDPS, SDP üyeleri de ziyarete katıldı.

Desteğinize ihtiyacımız var

Konuşmaların da yapıldığı ziyarette ilk sözü Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin aldı. Ayçin, iş akitleri feshedilen 305 işçi geri alınana kadar, direnişi sürdürmekte kararlı olduklarını vurgulayarak; “Bundan kimsenin endişesi olmasın” dedi. Ayçin, kamuoyuna, “Desteğinize ihtiyacımız var” diyerek çağrıda bulundu. Uçakların uçmamasından, yolcuların mağdur olmasından mutlu olmadıklarını kaydeden Ayçin, sadece kendi hakları için değil, tüketicilerin hakları için de mücadele ettiklerini ifade etti. Ayçin, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Biz özgürlüklerin ve demokrasinin, insan haklarının ve barışın temsilcisiyiz. Onlar uluslararası emperyalist güçlerin bir avuç sermayenin, faşizmin temsilci. Torba içerisinde çıkarılan bir yasa ile bizim üzerimizden Türkiye’ye ya biat edeceksiniz, ya teslim alacağız diyorlar. Bizde ne biat edeceğiz, ne de teslim olacağız diyoruz. Sadece mücadele edeceğiz mücadele edeceğiz, mücadele edeceğiz.”

Emekçilere değil, para babalarına canla başla çalışır

Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin’in konuşmasından sonra, DİSK Genel Başkanı Erol Ekici de bir konuşma yaptı. DİSK Genel Başkanı Erol Ekici ise, hava iş kolunda grevin yasaklanmasını AKP’nin,”zalim ve yasakçı” uygulamalarının en son örneği olarak değerlendirdi. AKP’nin 12 Eylül’ün “grev hakkına karşı lokavt hakkı” anlayışından beslendiğini vurgulayan Ekici, ancak AKP’nin bir adım daha ileri giderek, grevi tamamen ortadan kaldırmak istediğine işaret etti. Ekici; “Çalışan emekçi ve yoksul kitlelerin değil, para babalarının refahı için canla başla çalışmaktadır” diye konuştu.

Ekici’den Türk-İş yönetimine çağrı

Ekici, Türk-İş’e seslenerek; “Kıdem tazminatında hak gaspına yol açacak uygulamayı genel grev gerekçesi olarak sayıyor ve ciddiyseniz, buyurun, işçi sınıfının üretimden gelen gücünü gösterelim.

Yasaları çıkaranların değil, hayatı üretenlerin insanca yaşamaya hakları olduğunu, 15-16 Haziran büyük işçi direnişinin 42. yılında dosta düşmana gösterelim.” dedi. Grev yasağını asla kabul etmeyeceklerini vurgulayan DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, Hava-İş Sendikası üyeleri ile omuz omuza mücadele edeceklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından halaylar ve sloganlar eşliğinde ziyaret bitirildi.