DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün’ün, 12 Mart Askeri Darbesi ve 12 Mart Gazi Katliamı’na ilişkin açıklaması:

Darbelerle hesaplaşılmadıkça katliamlar “örtülü” kalacaktır!

12 Mart 1971 Darbesi ve 12 Mart 1995 Gazi Mahallesi katliamı, Türkiye’nin yakın tarihinde, demokratikleşme sürecini sekteye uğratan, özgürlükleri ve insan haklarını ayaklar altına alan önemli dönüm noktalarındandır.

Darbelerle hesaplaşılmadığı ve darbe yasaları yürürlükte olduğu için katliamların da üzerine gidilmemiş ve aydınlatılmamışlardır.

12 Mart Darbesi, başta işçi sınıfı olmak üzere, bu ülkenin emekçilerini, solcularını, sosyalistlerini, aydınlarını, demokratlarını ezmiş, işkencelerden geçirmiş, cezaevlerine doldurmuştur. 12 Mart Darbesi, işçi sınıfı mücadelesinde hızla gelişen DİSK’e de baskı uygulamış, DİSK’in yöneticileri göz altına alınmış, tutuklanmıştır.

12 Mart’tan 39 yıl sonra bugün, Türkiye işçi sınıfı ve emekçi halkı 12 Mart’ın ve 12 Eylül’ün olumsuz sonuçlarını hâlâ yaşamaya devam etmektedir. 39 yıl sonra hâlâ baskılar, işkenceler sürmektedir. Temel insan hakları ihlalleri devam etmekte ve Türkiye hâlâ 12 Eylül yasalarıyla yönetilmektedir.

12 Mart 1995’te ise, İstanbul Gazi Mahallesi’nde 3 kahvehane ve 1 işyerinin taranması sonrası çıkan ve ertesi güne yayılan olaylarda halkın üzerine ateş açılmasının ardından 17 kişi hayatını kaybetmişti. Katliamın üzerinden bunca yıl geçmesine rağmen hâlâ sorumluları cezalandırılmamıştır; bu da toplumsal vicdanın kanamaya devam etmesine yol açmaktadır.

Bugünün Türkiyesi’nde demokratikleşme yolunda ciddi adımlar hâlâ atılmadığı gibi, siyasi gerilim ve çalkantılar içinde yaşayan ülkemizde darbe söylentileri kamuoyunun gündeminden hiç düşmemektedir. Oysa Türkiye tarihi, demokrasi dışı rejimlerin hiçbir soruna çare olamayacağını, aksine ülkenin ve toplumsal yaşamın alabora olmasına yol açtığını göstermiştir.

Türkiye’de yaşanmakta olan sorunların çözümü yalnızca özgürlüklerin ve insan haklarının yüceltildiği bir demokraside bulunabilir. Çözüm demokratikleşme mücadelesini kesintisiz olarak sürdürmektir.