TMMOB ve Türk-İş, TEKEL İşçilerine destek eylemi yaptıkları için okullarından atılan lise öğrencilerine destek verdi. TÜRK-İŞ: “CEZA GERİ ALINSIN”

TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu, İstanbul Çekmeköy Mehmetçik Lisesi’nden atılan öğrencilerle ilgili bir açıklama yaptı.

Açıklamada, şöyle denildi:

“İstanbul Çekmeköy Mehmetçik Lisesi’ndeki bir grup öğrencinin TEKEL işçilerinin mücadelesine destek vermek amacıyla yaptıkları eylem nedeniyle okulla ilişkilerinin kesilmesi, maksadını aşan bir cezadır.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın her çocuk ve genci eğitim sistemimizin bir parçası haline getirmeye çaba sarfettiği günümüz koşullarında, okul yönetiminin öğrencilerine verilebilecek en son cezayı ilk fırsatta vermesi yani okulla ilişiklerini kesmesi, toplum vicdanında rahatsızlık yaratmıştır.

Öğrencilerimizin öncelikli görevi elbette ki öğrenim sürecine ilişkin sorumluluklarını yerine getirmektir. Ancak toplumsal olaylara karşı duyarlılık göstermeleri ve TEKEL işçileri ile dayanışmak istemeleri okuldan atılma nedeni olmamalıdır.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Okul yönetimini bu ağır cezayı geri almaya çağırıyor, gençlerimizin öğrenimlerine aynı okulda devam etmelerinin sağlanmasını bekliyoruz.”
TÜRK-İŞ BASIN BÜROSU

TMMOB: “HAK ARAYAN KİMSEYE TAHAMMÜLÜ OLMAYAN AKP HÜKÜMETİ, BASKISINI ŞİMDİ DE ÖĞRENCİLERE YÖNELTTİ”

“Çiftçiye “al ananı git”, Tekel işçilerine “yan gelip yatıyorlar” diyen Başbakanıyla, hak aramaya, farklı sese tahammülü olmayan AKP Hükümeti‘nin baskısından tüm halk kesimleri gibi öğrenciler de nasibini alıyor.

Son bir haftadır yaşananlara bakıldığında;

10 Mart 2010 tarihinde Balıkesir Üniversitesi‘nde yemek fiyatları zammını protesto etmek amacıyla yemek boykotu yapan, aralarında İnşaat Mühendisleri Odamızın öğrenci üyelerinin de bulunduğu bir grup öğrenciye sivil kişiler, özel güvenlik görevlileri ve polis saldırmış, saldırı sırasında 15 öğrenci yaralanmış ve 12 öğrenci gözaltına alınmıştır.

12 Mart‘ta Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi‘nde 37 öğrenci gözaltına alınmıştır.

İstanbul‘da, Tekel işçileri için okulda destek etkinliği düzenleyen 24 lise öğrencisinin okullarıyla ilişkisi kesilmiştir.

En son, Ankara‘daki ulaşım zamları indiriminin iptalini protesto eden ODTÜ ve Hacettepe Üniversitelerinden 127 öğrenci gözaltına alınmıştır.

“Demokratik açılım” kandırmacalarıyla, AB‘ye uyumlu Anayasa paketiyle sürekli demokrasiden bahseden ama yalnızca “kendine demokrat” AKP Hükümeti, en basit hak arayışlarını bile şiddetle, gözaltılarla bastırmaya çalışmaktadır.

Eşit, parasız, demokratik, bilimsel eğitim mücadelesinde her zaman öğrencilerin yanında yer alan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, hak arayan öğrencilerin sonuna kadar yanındadır.

Mehmet Soğancı
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı