8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün resmi tatil ilan edilmesi talebi ile iş bırakma eylemi yapan KESK’li kadınlar, 08 Mart Perşembe 2012′ de alanlara çıktılar. KESK’li kadınlar, esnek, güvencesiz çalışmaya, baskı, savaş ve şiddete karşı hizmet üretmeyerek, taleplerini sokaklarda, alanlarda haykırdılar.

Savaşa ve militarizme karşı olan KESK’li kadınlar bu duruma dikkat çekmek için Harbiye Orduevi önünde toplandılar. KESK’li kadınlar tutuklu kadın fotoğraflarının olduğu, “KESK’li tutsaklar onurumuzdur”, “8 Mart resmi tatil olsun” ve “Güvencesizliğe, kadına yönelik şiddete, kadın cinayetlerine, savaşa, baskı ve tutuklamalara karşı, güvenceli iş; güvenli bir yaşam istiyoruz” yazılı pankartlar arkasında bir araya geldiler. KESK’li kadınlara demokratik kadın örgütleri ve kadın platformları da destek verdi. Yüyüş esnasında çevredeki insanlar da alkış ve sloganlarla destek oldular.

Taksim Meydanı’na yürüyüşe geçen kadınlar yürüyüş boyunca, “Jin jiyan azadi”, “Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye son”, “KESK’li kadınlar onurumuzdur”, “Tecavüzcü devlet hesap verecek”, “KESK’li kadınlar yalnız değildir”, “Kadın cinayetlerine SON”, “Erkek adalet değil, gerçek adalet!”, “Yaşasın 8 Mart, yaşasın kadın dayanışması”, “Kadınlar örgütlü, daha güçlü” sloganlarını attılar. Kürtçe, Türkçe, Lazca ve daha bir ok dilde ezgiler eşliğinde yürüyen kadınlar, halay çekerek yürüyüşlerine devam ettiler.

Çoşku ile yürüyen yüzlerce kadın, Tramvay durağına geldiklerinde burada bir basın açıklaması yaptılar. Basın açıklaması; “Kadınların birlik, mücadele,ve dayanışma gününde; biz kadınlar taleplerimizi dile getirmek, her türlü baskı ve sömürüye karşı çıkmak için, alanlardayız. Bugün 8 Mart’ın resmi tatil ilan edilmesi için bir kez daha alanlardayız.” sözleri ile başlayarak, 8 Mart’ın resmi tatil olması talebiyle bitti.

Basın açıklamasına, kadına yönelik şiddet, taciz ve tecavüz olaylarına ilişkin istatistiksel bilgiler verilerek devam edildi. Her gün 5 kadının öldürüldüğü ve kadına yönelik her türlü şiddete karşı kadınların isyanda olduğunun altı çizildi. Şiddete maruz kalan kadınlara koruma verilmediği için onlarca kadının öldürüldüğü ve kadınlardan yana yasaların çıkarılmasının gerekliliğine vurgu yapıldı. “Erkek adalet değil, gerçek adalet istiyoruz.” denilerek, erkek egemen zihniyet ve onun iktidar aygıtlarının suçlu olduğu belirtildi.

Ayrıca basın açıklamasında; Eğitimde uygulanmaya çalışılan 4+4+4 sisteminden bahsedilerek, kadın öğrencilerin bu sistemle hem aile içine hapsedileceği, hem de vasıfsız iş gücü olarak esnek, güvencesiz çalıştırılacağının zemininin yaratılacağı ifade edilerek, kanun teklifinin 8 yıllık eğitimi hedef almadığı dinselleştirme, ticarileştirme ve özelleştirme uygulamalarını yaygınlaştırmayı hedef aldığı belirtildi.

Tutuklu 9 KESK’li kadının sendikal faaliyetlerinden dolayı tutuklandığı hatırlatılarak, baskı ve tutuklamalarla kadın mücadelesinin engellenemeyeceğinin belirtilmesi ile ”Korkmuyor, susmuyor, taleplerimiz için alanlara çıkmaya devam ediyoruz” denildi.

Barış için de talepler yükseltilerek, “Militarizme, faşizme, savaşa, silaha karşı eşit, adil, demokratik bir çözüm istiyoruz. Savaşa karşı barış için alanlardayız” denildi. KESK’li kadınlar basın açıklamasında ek olarak Çin, Rusya, Azerbaycan, Kazakistan, Moldova’nın da aralarında olduğu yaklaşık 40 ülkede 8 Mart’ın resmi tatil olduğuna vurgu yaparak, Türkiye’nin dört bir yanında iş bırakma eylemi yaptıklarını ifade ettiler.

Son olarak basın açıklamasında, “Kadınız biz, yaşamın yaratıcısı, diğer yarısıyız. Tüm insanlık için baskının ve sömürünün olmadığı bir dünya düşlüyoruz. Kuruncaya kadar yılmayacağız, mücadele edeceğiz.” denildi. Basın açıklamasının ardından kadınlar Tramvay durağında bir süre halay çekerek, sloganlar eşliğinde eylemlerine son verdiler.

 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde KESK'li kadınlar talepleri için alanlardaydı!