kesk_logoTıkanan toplu sözleşme sürecinde TÜRK-İŞ’in aldığı eylem kararına ilişkin Genel Başkanı Sami Evren bir basın açıklaması yaptı:AKP iktidarının emekçilere yönelik defalarca sergilediği çirkin yüzü, kamu işçileri ile yürütülen Toplu Sözleşme sürecinde bir kez daha ortaya çıkmıştır.

Siyasi iktidar içinde boğulduğumuz kriz koşullarında krize yol açan sermaye kesimine teşvik üzerine teşvik veriyor, toplumun kaynaklarını prim aflarıyla, kurumlar vergisi indirimleriyle sermayenin çıkarları doğrultusunda çarçur ediyor. Ancak emekçiler söz konusu olduğunda kaynak darlığından ve kriz koşullarından dem vuruyor. Yürütülen Toplu Sözleşme görüşmelerinde iktidarın ödünsüz bir tutum sergilemesi, ücret artışı bir yana reel kayıpların karşılanmasına bile yanaşmaması bu yaklaşımın ürünüdür.
İktidarın çalışma barışını kökünden bozan bu yaklaşımına karşı TÜRK-İŞ’in sergileyeceği direnç, Türkiye emekçileri açısından son derece anlamlı ve önemlidir. Uzlaşmanın sağlanmaması halinde mevcut grev kararlarının sendikalar tarafından uygulamaya sokulması sürecin doğal sonucu olacaktır. TÜRK-İŞ’in sorunun bu noktaya gelmesini engellemek için 7 Temmuz’da 1 saatlik iş bırakma eylemi kararı alması önemli bir uyarıdır.
Türkiye emekçileri bir bütündür. Çağdışı yasalar ve uygulamalarla farklı statülere bölünmüş olmaları bu gerçeği değiştiremez. Benzer bir senaryonun kamu emekçileri Toplu Sözleşme sürecinde de yaşanması kuvvetle muhtemeldir. Emekçiler açısından bu bütünlüğün korunması, birleşik bir mücadele çizgisinin güçlendirilmesi son derece önemlidir. AKP krizin bedelini emekçilere ödetmekte kararlıdır. Emekçiler bu bedeli ödememek için ortak mücadele hattında buluşmalıdır.
KESK olarak TÜRK-İŞ’in eylem kararını destekliyoruz; üzerimize düşen dayanışmayı göstereceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz.

BDH emekçileri olarak, KESK’in sınıf dayanışmasını yükselten veren bu açıklamasını destekliyoruz.

Diren emekçi kazanacaksın!

Yaşasın Sınıf Dayanışması