Novamed GMBH, tıbbi malzeme üreten bir firma. Asıl olarak  diyaliz sektöründe dünya pazarının büyük bir bölümünü elinde bulunduran Fresenius Medical Care isimli firmaya bağlı olarak Türkiye’de faaliyet yürütüyor. Türkiye’deki fabrikaları ise Antalya Serbest Bölge’de kurulu. Fabrika çalışanlarının büyük çoğunluğunu ise kadın işçiler oluşturmakta.

İşçi düşmanı Novamed’de çalışma koşulları oldukça ağır, üstelik çalışanlarının büyük çoğunluğunun burjuvazinin her zaman ucuz iş gücü olarak gördüğü kadınlardan oluşması Novamed patronlarını iyice arsızlaştırmış. Çünkü Novamed, kadın işçileri sadece ucuz iş gücü olarak görmenin dışında onları birer köle haline getirmeye çalışmış.

Zorba Novamed!
Düşük ücretlerle çalıştırdıkları işçilerin günlük çalışmaları sırasında 15 dakikalık tek bir mola hakları ve 25 dakikalık yemek araları var fakat fabrikada yemek servisi yok. Bu fabrikada konuşmak ise kesinlikle yasak. İşçilerin birbirleri ile ne çalışma saatleri içinde ne de servis aracında konuşma hakları yok.

Asıl zorbalıkların uygulandığı kadın işçiler ise fabrika yönetiminden izin almadan evlenemiyorlar bile. Evli kadın işçiler ise yönetimin belirlediği zamanlarda hamile kalıp çocuk doğurmak zorunda, bu belirlenen tarihte çocuk yapmayan kadınlar fabrikanın belirleyeceği başka bir tarihi beklemek zorunda bırakılıyor.

İşçiler birleşiyor!
Novamed’in kadın işçileri ise bu zorlukları, iki yıllık örgütlenme mücadelesinin sonunda Petrol-İş sendikasının toplu sözleşme yapma yetkisini elde etmesinin ardından yönetim ile uzlaşarak aşacağını düşünüyordu. Fakat Fresenius-Novamed yönetiminin uzlaşmaz tutumları nedeniyle, bir anlaşmaya varılamadı. Novamed bu “bezirgân saltanatı” sürsün istiyordu.

Fresenius ve Novamed yöneticilerinin bu tutumu nedeniyle TİS görüşmelerinde uzlaşma sağlanamayınca işçiler, insana yakışır çalışma ve yaşam koşulları için 26 Eylül 2006’da greve çıktı. Greve çıkan 84 işçinin 82’sini kadın işçiler oluşturmakta. Novamed grevi birinci yılını doldururken kadın işçiler mücadelelerini yılmadan sürdürerek sermayeye ve erkek, egemenliğine karşı mücadelelerini yükseltiyor.

Novamed Greviyle Dayanışma Kadın Platformu
Kadın işçilerin bu örgütlü mücadelesine, İstanbul’daki kadın örgütlerinden, kadın çevreleri ile sendikalardan ve demokratik kitle örgütlerinden ve de “Yolumuz işçi sınıfının yoludur” diyen TÜM-İGD’li Kadınlardan destekler geliyor. Bu desteklerin sonucunda “Novamed Greviyle Dayanışma Kadın Platformu” oluşturuldu. Novamed Greviyle Dayanışma Kadın Platformu’nu Birlik Dayanışma Hareketi olarak tüm olanaklarımızla destekliyoruz.

Platform açıkladığı eylem takvimi doğrultusunda çalışmalarına başladı bile. Eylem planı çerçevesinde Novamed İstanbul temsilciliğinin önünde bir basın açıklaması yapıldı, İstanbul’un çeşitli semtlerinde bildiri dağıtım gerçekleştirildi, satntlar açıldı. Ayrıca maddi dayanışma için bir dayanışma kampanyası başlatıldı. Eylemler 25 Eylül’de Antalya’ya, grevci kadınları ziyarete gidilene kadar sürecek.

Novamed Greviyle Dayanışma Kadın Platformu’nda: TÜM-İGD’li Kadınlar, Akıllara Zarar, Amargi’den kadınlar, Bağımsız Feministler, Demokratik Özgür Kadın Hareketi, Emekçi Kadınlar Birliği, Feminist Kadın Çevresi, Filmmor’dan kadınlar, Gökkuşağı Kadın Derneği, Mühendisj kadınlar e-platform, Pazartesi’nden kadınlar, Sosyalist Feminist Kollektif, KEİG Platformu, KESK’li kadınlar, Hava-İş’li kadınlar, TMMOB IKK Kadın Komisyonu, Genel İş-Konut İs şb.’den kadınlar, Sosyal Haklar Derneği’nden kadınlar, Halkevleri’nden kadınlar, Çağrı Gazetesi’nden kadınlar, DTP’li kadınlar, EHP’li kadınlar, EMEP’li kadınlar, ÖDP’li kadınlar, SDP’li kadınlar, Disk Dev Sağlık İş’den kadınlar yer alıyor.