Dünyanın ilk işçi devletinin kuruluşunun 90. yıldönümünü kutluyoruz. 7 Kasım 1917’de Rusya’da gerçekleştirilen büyük sosyalist devrimi ile kuruldu ilk işçi devleti. İlk işçi devleti kendini İşçi, köylü ve asker sovyetleri (meclisleri) şeklinde örgütlediğinden ötürü Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği adını almıştı.

Tarihe Büyük Sosyalist Ekim Devrimi (Çarlık Rusyası’nda o gün kullanılan takvimde devrim ekim ayına denk geliyordu.) olarak geçen bu büyük olay, işçi sınıfının bilinçlenip örgütlendiğinde nasıl durdurulamaz bir güç olduğunu ortaya koyması açısından büyük önem taşır. İşçi sınıfı bu 72 yıl süren sosyalizm deneyiminde yoksulluğu ortadan kaldırmayı başardı. Konut sorunu çözüldü. Herkesin bir evi oldu. Eğitim, sağlık tamamen ücretsiz hale döndü. İşsizlik ortadan kaldırıldı. Sovyetler Birliği’nde çalışmak hem hak hem ödev olarak kabul edildi. Sovyetler Birliği’nde kadın sorununun çözümü için hiç bir kapitalist ülkenin yanına dahi yaklaşamadığı adımlar atıldı. İşçi, köylü, kadın, genç, yaşlı… en geniş kitleler ülke yönetimine doğrudan katıldı. İnsanlar kendi sorunlarını kendileri çözmeye başladı. Kadınlar ekonomik, sosyal ve siyasal yaşama aktif olarak katıldı. Kadın erkek eşitliği tam olarak sağlandı. Gençler ve çocuklar tamamen güvence altına alındı. İnsanların ulaşım sorunu toplu taşımanın geliştirilmesiyle çözüldü. Ulusal sorunlara ulusların gönüllü birlikteliği anlayışıyla çözümler getirilirken, dünyadaki sömürülen ulusların kurtuluş savaşlarına destek sağlandı. Bilim, kültür ve sanat alanında büyük sıçramalar yaşandı.

Ne var ki sosyalizm deneyimi kendisini var eden ideallere yeteri kadar sahip çıkılamadağı, emperyalist-kapitalist sistemin amansız ve sinsi saldırılarına ideolojik ve politik yanıtlar üretmekte atak davranamadığı oranda geriledi. Sosyalizmin kendi içinden silahsızlandırıldığı böylesi bir süreçte zavallı bir karşı devrimciler ordusu haksız derecede kolay bir geçici zafer elde etmiş oldu.