10 Eylül 1920’de Mustafa Suphi ve yoldaşlarının öncülüğünde kurulan, Türkiye işçi sınıfının ve emekçi halkların öncü gücü Türkiye Komünist Partisi’nin kuruluşu her yıl olduğu gibi bu yıl da coşku içinde 6 Eylül 2009 Pazar günü kutlandı. Ürün Sosyalist Dergi tarfından düzenlenen etkinlik, Cağaloğlu’nda bulunan Türk Tabipler Birliği İstanbul Şubesi Sevinç Özgüner toplantı salonunda yapıldı.

Etkinlik başta 89 yıllık TKP tarihinde şehit düşenler olmak üzere tüm devrim ve sosyalizm şehitleri için saygı duruşu ve hep bir ağızdan okunan Enternasyonel Marşı ile başladı. Etkinlikte önce TKP’nin kuruluş sürecinden bugüne kadar yaşananlar anlatıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını TKP emektarı Bekir Karayel yaptı. Karayel, Rosa Lüksemburg’un “Vardık, varız, var olacağız!” sözüne atıfta bulunarak TKP’nin baskılara karşı nasıl direndiğinden, mücadele hattını nasıl yükselttiğinden bahsetti.

Etkinlikte ayrıca Ankara, İzmir, Mersin Ürün Temsilcileri mesajlarını okudu ve mesajlarda TKP ruhunun hâlâ yaşatıldığı vurgulandı. Okunan mesajların ardından 89 yıllık uzun yürüyüşün kısa hikâyesinin anlatıldığı sinevizyon gösterimi izlendi. Filmden sonra yirmi dakikalık bir ara verildi.

Etkinliğin ikinci bölümü şiirle başladı. Şiirin ardından, Sanica ve İgdaş direnişinden işçiler konuşma yaptı. İşçiler direnişe nasıl başladıklarını anlattılar. Konuşmanın ardından kriz ve sömürü düzenini anlatan bir skeç oynandı. Skecin ardından Türkiye’den ve yurtdışından gelen mesajlar okundu.

Sıra türkülerde ve marşlardaydı. Grup Güneşli Dünya farklı dillerden seslendirdikleri şarkılarla salonda bulunanları coşturdu. Alkışlara, halaylar eşliğinde atılan zılgıtlar eklendi. Etkinlik hep bir ağızdan okunan TKP Marşı ile son buldu.