Bugün Kent AŞ. İşçileri Ankara girişinde ilerici-devrimci kurumlar tarafından karşılanacak.

İzmir-Ankara yürüyüşü 17 Ekim Cumartesi günü ise TCDD Gar Önünde saat 11.00’de başlayan ve Sıhhıye Meydanı’na yaspılacak bir yürüyüş ve mitingle sonlandırılacak.

İzmir Karşıyaka Belediyesi’nin ‘daralma’ gerekçesiyle işten çıkardığı Kent Aş işçilerinin başlattıkları Ankara yürüyüşü devam ediyor.

İşçiler, bugün 28. güne gelinen yürüyüşte Ankara’ya yaklaştılar.

Kent AŞ işçileri bugün 27. güne gelinen yürüyüşte Ankara yakınlarındaki Temelli’ye yaklaştılar. Sendika adına Genel Başkanımız Erol Ekici, Genel Sekreter Kani Beko, Eğitim Daire Başkanı Hüseyin Yaman ve Örgütlenme Daire Başkanı Remzi Çalışkan da işçilerle birlikte yürüyorlar.

Yürüyüşün 25 . gününde PSI Genel Sekreter Yardımcısı ve Avrupa Bölge Sekreteri Jürgen Buxbaum, Türkiye’ye gelerek Polatlı’da Kent AŞ işçileriyle birlikte yürüdü. Yürüyüşten önce konuyla ilgili açıklama yapan Jürgen Buxbaum, “Dünyanın birçok yerinde işçiler taşeronlaştırmaya karşı mücadele veriyor. Bizim için Genel-İş Sendikası çok önemli bir Sendikadır. Kent AŞ işçilerinin bu haklı mücadelesini kazanmalarını istiyoruz. Buradan ayrıldığımda Kent AŞ İşçilerinin durumunu PSI üye tüm sendikalara anlatıcam ve dayanışmaya çağıracağım. Biz PSI olarak hem Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak’a ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’a mektup yazdık, ancak hala cevap alamadık. İnanıyorum ki bu mücadeleyi kazanacaksınız. Ayaklarım ve kalbim sizinle” dedi. Genel-İş Genel Başkanı Erol Ekici de” PSI Avrupa Bölge Sekreteri Jürgen Buxbaum’un aramızda olmasından dolayı mutlu olduğunu” belirterek, Ankara’ya yaklaştıkça desteğin artması umudumuzu artıyor, bu nedenle tüm destek veren sendikalara, sivil toplum örgütlerine, siyasi partilere ve yurttaşlarımıza teşekür ederiz, yaşasın sınıf dayanışması” dedi.

1907 yılında, Avrupa’da kamu hizmeti veren kuruluşlarda çalışan işçiler arasındaki dayanışmayı geliştirmek amacıyla kurulan PSI (Kamu Hizmetleri Enternasyoneli )’nin 20 milyonun üstünde üyesi var .

İşçiler öğlen saatlerinde de Polatlı girişinde DİSK Yönetim Kurulu üyeleri tarafından karşıladı. DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, DİSK Yönetim Kurulu Üyelerinden Ali Cancı ve İsmail Özhamarat’ta Kent AŞ İşçilerine destek vermek için Polatlı’ya geldi.

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün burada bir açıklama yaptı.

Açıklamada;

“Emeğin ve işçi sınıfının onurlu temsilcileri, Hak mücadelesini adım adım Anadolu topraklarına kazıyanlar, İnancın, kararlılığın ve mücadele azminin örneği olan arkadaşlarım

Hepinizi DİSK adına, sınıf kardeşleriniz adına kucaklıyor, Onurlu mücadele ve direnişinizi yürekten selamlıyorum!

Yürüyüşte 24.gün. İşçiler Polatlı’da…

Bugün 23. güne gelinen yürüyüşte Eskişehir’e bağlı Sivrihisar geçildi. Sendika adına Genel Başkan Erol Ekici, Genel Sekreter Kani Beko, Eğitim Daire Başkanı Hüseyin Yaman ve Örgütlenme Daire Başkanı Remzi Çalışkan da işçilerle birlikte yürüyorlar.

16 Eylül günü İzmir’den yürüyerek yola çıkan işçiler, 17 Ekim’de Ankara’da olması planlanıyor.

19. güne gelinen yürüyüşte Afyon-Gömü’ye gelindi.

İşçiler 18. günde Afyon-Bayat’ta…

Kent AŞ İşçilerinin İzmir-Ankara Yürüyüşünde 17. Güne Gelindi.

Karşıyaka Belediyesi’nde işten atılan DİSK Genel-İş üyesi Kent AŞ işçilerinin mücadelesi devam ediyor. Bugün 17. güne gelinen yürüyüşte Afyon’dan çıkıldı.

Yürüyüşün 16. gününde işçiler, Afyon’da kalabalık bir kitle tarafından karşılandı. Karşılamaya DİSK ve bağlı sendikaların üye işçileri, demokratik kitle örgütleri ve siyasi parti temsilcileri geldi. Afyon’da basın açıklaması yapan Genel-İş Genel Başkanı Erol Ekici, konuşmasında şunları söyledi:

” İzmir Karşıyaka Belediyesi’ne bağlı KENT AŞ’de işten atılan üyelerimiz 5 aydır işlerine dönme mücadelesi veriyorlar.

İşten atılan işçilerimizin tek isteği işlerine geri dönmektir. Aylardır süren bu mücadeleyi halen görmezden gelen, işe geri dönme talebini halen duymazdan gelen Karşıyaka Belediye yönetimine karşı 16 Eylül günü başlattığımız İZMİR ANKARA yürüyüşümüzün 16.gününde bugün Afyon’a varmış bulunuyoruz.

16 gündür haklı mücadelemizi kamuoyu ile paylaşmak, sesimizi duymayanlara sesimizi duyurmak için yollardayız.

Bu süreçte yürüyüşümüzden rahatsızlık duyanlar mücadelemizi gözlerden uzak tutmak, etkisiz kılmak ve yürüyüşümüzün nedenlerini çarpıtmak için bilgi kirliliği yaratmayı denediler. Ancak başarılı olamadılar.

İşçilerimizin 5 aydır verdikleri mücadelenin ve yürüyüşümüzün nedeni gayet açıktır. Karşıyaka Belediye Başkanı belediye hizmetlerini taşeronlaştırmak için KENT AŞ’de çalışan 276 işçiyi işten atmıştır. Mücadele nedenimiz işçilerimizin işlerine geri dönmelerini sağlamak ve belediye hizmetleri için öldürücü bir virüs olan taşeronlaştırmayı engellemektir.

Konu bu kadar açıkken Belediye Başkanı, halen işten çıkarmaların taşeronlaştırma için yapılmadığını iddia etmektedir. Oysa 30 Nisan tarihinde işçilerin işten atılmasından hemen sonra Belediye açtığı ihaleler sonucunda 4 taşeron firma ile peş peşe sözleşmeler imzalamıştır. Söz konusu taşeron firmalarla imzalanan sözleşmelerle alınan hizmetler işten çıkarılan işçilerimizin bugüne kadar yürüttüğü hizmetlerdir.

Üstelik bu şirketlerde çalışan işçi sayısı, işten atılan işçilerin sayısının üzerindedir.

Belediye Başkanı bunların ispat edilmesi halinde istifa edeceğini Milliyet Gazetesi köşe yazarı Sayın Derya Sazak’a ifade etmiştir.

O halde biz iddialarımızı bir tarafa bırakarak buradan, Afyon’dan, Belediye Başkanına basının önünde soruyoruz:

1- 30 Nisan’da işçileri işten çıkardıktan sonra kaç şirketle sözleşme imzaladın?

2- Bu şirketlerle imzalanan sözleşmelere göre kaç işçi çalıştırılmaktadır?

3- Bu şirketlerle imzalanan sözleşmelerin süresi ve şirketlere ödenen paranın miktarı nedir?

4- Bu şirketler, işten çıkarılan işçilerin yürüttüğü hizmetlerden başka hizmetleri mi yürütmektedirler?

Belediye Başkanını bu sorulara doğru-düzgün yanıt vermeye çağırıyoruz. Ondan sonra istifa edip etmemek kendisine kalmıştır. Değerli Basın Emekçileri

Yola çıkarken dedik ki, “biz sadece işimize geri dönmek için yürümüyoruz. Aynı zamanda, ekonomik krizin faturası işten atılarak ödeyen tüm işçiler adına yürüyeceğiz… Toplumsal depreme dönüşen işsizlik felaketine karşı yürüyeceğiz… Hükümetin belediye istihdamında işçiler aleyhine yaptığı düzenlemelere karşı yürüyeceğiz… Hükümet’in belediye kapatma, bölme ve birleştirme uygulamasının işçiler üzerinde yarattığı olumsuzluklara karşı yürüyeceğiz… Kriz sürecinde elektrik ve doğalgaza yapılan zamları; çalışan ve emeklilerin ücret ve maaşlarındaki gerilemeyi protesto etmek için yürüyeceğiz…

16 gündür işçi sınıfının içinde bulunduğu koşulları gündeme getirmek ve yürüme nedenlerimiz konusunda kamuoyu duyarlılığı yaratmak için çaba gösteriyoruz.

Gittiğimiz her yerde, kasabalarda, köylerde, ilçelerde, illerde ve yollarda halkımızın sempatisi ile karşılaştık. Herkes bizimle beraber olduğunu söyleyerek bize başarı diledi.

Bugüne kadar başta Konfederasyonumuz ve bağlı sendikalarımız olmak üzere KESK’in ve diğer sendikaların, demokratik örgütlerin dayanışmalarını yanımızda gördük.

Yurt içi dayanışmanın yanı sıra yurtdışından Kamu Hizmetleri Enternasyonali (PSI) ve Avrupa Kamu Sendikaları Federasyonu (EPSU) ile bunlara bağlı çok sayıda sendikadan sıcak dayanışma mesajları aldık. Bunların sayısı artarak devam ediyor.

Türkiye işçi sınıfının, belediye işçilerinin ve belediyelerdeki taşeron şirketlerde çalışan tüm işçilerin sesi olarak bu uzun yürüyüşümüze devam ediyoruz. Bu mücadeleyi kazanmaya azimliyiz ama bizi bu mücadeleye itenlere, sesimizi duymayanlar için mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Ankara yürüyüşçüleri bir süre Afyon’da konakladıktan sonra, yola devam ettiler. 16 Eylül günü İzmir’den yürüyerek yola çıkan işçiler, 15 Ekim’de Ankara’da olması planlanıyor.