KESK 26 Ocak’ta Türkiye’nin dört bir yanında, Meclis Komisyonu’nda görüşülen 4688 Sayılı Sendikalar Kanunu’ndaki değişikliği protesto ederek eş zamanlı olarak basın açıklaması gerçekleştirdi. KESK İstanbul Şubeler Platformu da bugün (26.01.2012) 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Yasa Tasarısı’na karşı alanlardaydı. Kamu emekçileri İstanbul’da “Sahte sendika yasasına hayır” pankartı arkasında bir araya geldi. Galatasaray Lisesi önünde saat 13.00’da toplanan KESK üyeleri ve aralarında Birlik Dayanışma Hareketinin de (BDH) bulunduğu ilerici, devrimci kurumlar Taksim Tramvay Durağı’na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş esnasında, “Toplu sözleşme hakkımız, GREV silahımız!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Sendika yasası geri çekilsin!” , “ Sahte sendikaya yasasına hayır!”  sloganları atıldı. Yürüyüşe halkında ilgisi yoğundu.
Kitle Taksim Tramvay Durağı’na geldiğinde ise kısa süreli bir oturma eylemi yaptı.
Ardından KESK İstanbul Şubeler Platformu temsilcisi Barış Uluocak basın açıklamasını okudu.
Basın açıklamasında, Meclis’in konfederasyonlara başka taslak verildiğini belirterek, “Konfederasyon görüşlerinin taslağa yansıyacağı söylenmiştir. Ancak öyle bir haksızlık var ki, konfederasyonlara ve Bakanlar Kurulu’na başka taslaklar verilmiştir” dedi.
Devletin AİHM kararına aykırı davrandığını ifade eden Uluocak, “AİHM kararları ve uluslararası sözleşmeler hiçe sayılarak yerel yönetimlerin toplu sözleşme yapmasına yasak getirilmektedir” diye konuştu.
Ayrıca basın açıklamasında, hizmet kolu toplu sözleşmelerinin yer almadığını, sendikaların varoluş gerekçesinin ortadan kaldırılmak istendiğini, bu düzenlemeyle yüzlerce belediyede yapılan toplu sözleşmelerin hükümsüz kaldığını, yani değişiklikle yerel yönetimlerin toplu sözleşme yapmasına yasak getirileceğini, toplu sözleşmeyi sadece konfederasyonlarla yapılacak olan genel toplu sözleşme ile sınırlı kalacağını,  grevli toplu sözleşme hakkının yasal teminat altına alınmadığını ve örgütlenme özgürlüğünün önündeki engellerin de varlığını koruduğunu ifade etti.

Basın açıklamasının ardından 4688 Sayılı Sendikalar Kanunu’ndaki değişikliğe karşı taleplerini dile getirmek üzere Ankara’da YKM önünden TBMM’ye doğru yürüyüş gerçekleştiren KESK üyelerine polisin barikat kurarak müdahale ettiği ve biber gazı ile saldırdığı haberi geldi. Bu haber üzerine kamu emekçileri saldırıyı protesto etmek için bir süre daha oturma eylemine devam etti. Oturma eylemi esnasında KESK İstanbul Şubeler Platformu temsilcisi Barış Uluocak, “Bizleri bu şekilde yıldıramazlar. Yasal haklarımızı kullanıyoruz, ancak devlet buna bile tahammül edemiyor” diye konuştu. Kamu emekçileri “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları ile eylemlerini sonlandırdı.

KESK 4688 sayılı yasa değişikliğini protesto etti!

KESK 4688 sayılı yasa değişikliğini protesto etti!