Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), TBMM’de görüşülecek 4688 sayılı Sendikalar Kanunu’nda yapılması planlanan değişikliği yarın (26.01.2012) Türkiye’nin dört bir yanında gerçekleştireceği eylemlerle protesto edecek. KESK yasanın görüşüleceği yarın (26 Ocakta) tüm illerde basın açıklaması yaparak yasadaki değişikliği protesto ederek alanlarda olacak. Kamu Emekçileri tasarıyı neden kabul etmiyor!
4688 No’lu Sendikalar Yasası’nda yapılacak değişiklikte, hizmet kolu toplu sözleşmeleri yer almayacak. Bu düzenlemeyle yüzlerce belediyede yapılan toplu sözleşmeler de hükümsüz kalacak. Yani değişiklikle, yerel yönetimlerin toplu sözleşme yapmasına yasak getirilecek. Toplu sözleşmeyi sadece konfederasyonlarla yapılacak olan genel toplu sözleşme ile sınırlayacak, grevli toplu sözleşme hakkımız yasal teminat altına alınmadığı gibi örgütlenme özgürlüğünün önündeki engeller de varlığını koruyacak.
Özetle; Tasarıda sadece genele indirgenmiş bir toplu sözleşme ve engellenmiş grev hakkı bulunuyor.
Kamu emekçileri ne istiyor!
4688 sayılı yasadaki bu değişikliğe karşı kamu emekçilerinin talepleri ise şunlar;

*Grev hakkının yasal teminat altına alındığı özgür bir Toplu Sözleşme düzeni,
* Örgütlenme özgürlüğü önündeki tüm engellerin kaldırılması,
* Her sendikanın kendi üyeleri adına toplusözleşme yapabilmesi,
* Belediyelerle yıllardır yapılan toplusözleşmelerin devam etmesi,
* Tüm çalışanlara insan onuruna yakışır bir ücret ve sağlıklı çalışma koşullarının sağlanması, çalışma yaşamının demokratikleştirilmesi.

KESK 26 Ocak’ta alanlarda!
Uluslararası sözleşmelere ve evrensel sendikal hak ve özgürlük normlarına aykırı, kazanılmış hakları gasp etmeyi hedefleyen bu değişiklikleri kabul etmeyen KESK, 2 milyon kamu emekçisinin haklarına yönelik saldırıları protesto etmek ve mücadeleyi yükseltmek için yarın (26 Ocak) alanlarda, sokaklarda olacak.

Bunun için, KESK Ankara Şubeler Platformu, 12.45’te YKM önünde toplanıp TBMM’ne yürüyecek. Diğer illerde de saat 13.00’te eş zamanlı olarak kitlesel basın açıklamaları gerçekleştirilecek. Ayrıca “ILO normlarında adam gibi sendika istiyoruz” diyen Kamu Sen de yarın TBMM önünde olacağını ve yarın saat 12.30’da TBMM Dikmen Kapısında tasarıyı protesto edeceğini açıkladı.
KESK; İstanbul’da da saat 13.00’da Galatasaray Lisesi önünde toplanarak Taksim meydanına yürüyerek, Taksim meydanında oturma eylemi gerçekleştirecek.

Bizler de Birlik Dayanışma Hareketi (BDH) olarak yarın (26 Ocakta) 4688 sayılı Sendikalar Kanunu’ndaki değişikliğe karşı emekçilerin verdiği mücadelenin yanında olacağız.
Yarın tüm illerdeki dostlarımızı “Grevsiz Toplu Sözleşme, Toplu Sözleşmesiz Sendika Olmaz!”diyerek kamu emekçilerine destek olmak için alanlarda olmaya çağırıyoruz!