1956 yılında kabul edilen 6772 sayılı kanuna göre yarıdan fazlası devlete ait kurumlarda işçi statüsünde çalışanlara yılda bir ay olmak üzere tediye ücreti ödenmesi kararlaştırılmıştı.

Bu kanuna göre üniversitelerde, devlete ait maden ocaklarında, hastanelerde ve buna benzer birçok devlet kurumunda işçi statüsünde çalışanların her yıl tediye (ek ödeme) alması gerekiyor.

6772 sayılı kanuna rağmen geçtiğimiz yıllarda birçok devlet işçisi tediye hakları gaspedilerek 4/B statüsüne geçirilmişti. Bunun üzerine sendikalar çalışanların geçmiş dönem tediye haklarını alması için  çalışma başlattı. Geçtiğimiz ay Gazi, Pamukkale ve Karaelmas Üniversitelerinin Hastanelerinde çalışan 4/B’li çalışanların geçmiş dönem tediye hakları için açılan davalar olumlu sonuçlandı.  Mahkede sözleşmeli çalışan işçilerin  4/B’ye geçiş dönemleri 2007 yılı olarak kabul edildi ve bu aradaki yılların tediye ücretlerinin işçilere ödenmesi kararına varıldı. Ayrıca mahkeme kararında 6772 sayılı kanuna göre devlete ait olan şirket ve kurumlarda işçi vasfında olan kimselere, ücret sistemleri ne olursa olsun; her yıl için birer aylık istihkakları tutarında ilave tediye (Ek ücret) verileceğinin düzenlendiği hatırlatıldı.

Mahkemenin verdiği karar ve 6772 sayılı yasa göz önünde bulundurulursa, kamu kurumlarında işçi statüsünde çalışanların tamamının tediye alması gerekmektedir.  Ayrıca 4/B’ye geçiş sırasında tediye hakları gaspedilen çalışanlar mahkemeye başvurarak geçmiş dönem farklarını alabilirler.

1956 yılında çıkarılan 6772 sayılı yasaya bakmak için aşağıdaki adresi ziyaret edebilirsiniz;

http://www.mevzuat.adalet.gov.tr/html/999.html