turkis_logo_150_150Türk-İş, 241 bin kamu emekçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmesinin emekçilerin lehine çözümlenmemesi üzerine geçen hafta başlattığı eylemlilikleri yükselterek sürdürme kararı almıştı. Geçen hafta Türkiye’nin birçok ilinde AKP binaları önünde basın açıklamaları yapılmıştı.

Yarın da (7 Temmuz salı) tüm işyerlerinde 1 saat iş bırakma eylemi gerçekleştirilecek.

DİSK, KESK ve demokratik kitle örgütleri Türk-İş’in eylemliliklerine destek veriyorlar.

Türk-İş’in 7 Temmuz 2009 tarihinde Türkiye çapında gerçekleştireceği “Çalışmama hakkının bir saat süreyle kullanılması” eyleminde işyerleri önünde yapılacak açıklamanın metnidir;
“Değerli Arkadaşlarım,
Bugün burada, kamu kesimi toplu iş sözleşmeleri görüşmelerinde, Hükümetin uzlaşmaz tutumunu protesto etmek için bir saat süreyle çalışmama hakkımızı kullanıyoruz.

Bu mücadele ekmek mücadelesidir. Yani eve giren paranın, sofraya konan yemeğin mücadelesidir. Çocuklarımızı okula gönderebilmenin, hastalarımıza ilaç alabilmenin, ev kirası ödeyebilmenin, gaz alabilmenin, elektrik, su faturalarını ödeyebilmenin mücadelesidir.

Elbette tüm bu saydıklarım insanın temel ihtiyaçlarıdır. Ama ne yazık ki bugünün Türkiyesinde, temel ihtiyaçlarımızı karşılayabilecek bir gelire sahip olmak için mücadele etmek gerekmektedir.

Biz istemez miyiz, hükümet derdimizden anlasın, hiç böyle sokaklara dökülmeden hak ettiğimiz zammı bize versin?

Ama vermediler…

İstediğimiz öyle yüzde 20’ler falan da değil artık…

Bize birinci altı ay yüzde 3, ikinci altı ay yüzde 4 zam verdiler.

Sigorta kayıplarımız dururken, vergi kayıplarımız dururken bizden bu oranı kabul etmemizi istediler. Enflasyon oranında zammı bile bize çok gördüler.

Halbuki, biz fazla bir şey istemiyoruz. Sadece hakkımızı istiyoruz. Vergiden, sigortadan, enflasyondan doğan kayıplarımızın telafisini istiyoruz. Yani sadece kaybettiklerimizin telafisini istiyoruz.

Başbakan, Sakarya’da “Biz verdik vereceğimizi, kabul etmiyorlarsa greve gitsinler” dedi…

Grev bizim son silahımız… Biz bu eylemlerimizi kendimizi daha iyi anlatabilmek için yapıyoruz. Daha dün Türkiye’nin dört bir yanında yüzbinlerce kişi İktidar Partisine yürüdük. Bugün yüzbinlerce işçi, Türkiye’nin dört bir yanında bir saat süreyle çalışmama hakkımızı kullanıyoruz. Yarın TÜRK-İŞ başkanlar Kurulu toplanıyor. Bundan sonra yapacağımız yeni eylemlerimiz bu toplantıda belirlenecek. Bizi, eylemlerimizle anlamazlarsa, eylemlerimizle de sesimizi duymazlarsa, elbette ki davullarla, zurnalarla grevlerimize başlayacağız…

Yolumuz açık olsun…”

TÜRK-İŞ BASIN BÜROSU