İşçilerin alınteriyle sermayesine sermaye katmaya ve müşteri çekmeye çalışan İşbankası’na ait Nemtrans firmasında, 45 işçi sendikaya üye oldukları ve sendikal mücadele başlattıkları için işten atıldı.
Nakliyat-İş bünyesinde örgütlenen ve işten atılan işçiler, 27 Aralık tarihinden itibaren Bursa Gemlik Nemtrans önünde direnişe geçti. İşten atılan ve direnişe geçen işçiler, İş Bankası yöneticileri ile işe iadeleri için görüşmeler yaptı. Yaptıkları görüşmelerden olumlu sonuç çıkmayınca, direnişlerini
işyerinin bulunduğu Bursa Gemlik’ten İstanbul Levent’te bulunan İş Bankası kulelerine taşıma kararı aldılar.

Bunun üzerine işçiler;
1. gün (12.01.2011) Gemlikte,
2. gün (13.01.2011)Yalovada,
3. gün (14.01.2011) Taksim Odakule’de bulunan İş Bankaları önünde basın açıklaması ve eylemler yaparak tepkilerini ifade ettiler.

İstanbul’a gelen işçiler;
“Atılan işçiler işe geri alınsın.”
“Yaşasın Nemtrans direnişimiz.”
“İşbankası/Nemtrans’ta işçi ve sendika düşmanlığını protesto ediyoruz.”
“Gemlik’ten İstanbul’a yürüyoruz.” sloganları ve Nakliyat-İş Sendika pankartıyla Taksim Odakule’deki İş Bankası önünde oturma eylemi yaptılar. Daha sonra Taksim Tranvay durağına doğru yürüyüşe geçtiler.

Yürüyüşün ardından Taksim Tranvay durağında basın açıklamasında işçiler adına konuşan Nakliyat-İş Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, İş Bankası’nın sermayesine sermaye katarken, işçilerin bir ekmek daha fazla alabilmesi için öne sürdükleri talebe karşılık onları sokağa attığını belirtti. Nemtrans işçilerinin sadece kendilerine dayatılan uzun çalışma sürelerinin ve yoksulluk
sınırının düzeltilmesi için sendikaya üye olduklarını ama İş Bankasının bu duruma tahammül edemediğini ve işçileri işten attığını ifade etti.

Atılan işçiler 3 günlük eylemlerin sonunda, 17.01.2011’de Levent’te bulunan İş Bankası Genel Müdürlüğü’nün önünde direniş çadırı kurdu. 45 işçinin işe iadesi gerçekleşene ve talepleri kabul edilene kadar çadırda direnişlerine devam edeceklerini belirtti.

İş Bankasının 50 bin kişiyi istihdam eden, Doğu Avrupa ülkelerinde dev yatırımları olan büyük bir firma olduğunu, “45 kişinin ücretini ödeyememe” gibi birşeyin sözkonusu olmadığını belirten basın açıklamasında, bunun sendikal mücadeleyi engelleme ve sendika düşmanlığı” olduğu söylendi.

Bütün bu yapılanlar tamamen sendikalı örgütlenmeye yönelik bir operasyondur. İş Bankası örgütlü mücadeleden korktuğu için 45 işçiyi sokağa atmıştır. İş Bankası/Nemtrans patronları sendikalı toplu sözleşmeli işçi çalıştırmak yerine, dışarıdan araç kiralayarak hizmet vermek istemektedir.
Bizler birlik dayanışma hareketi olarak İş Bankası/Nemtrans işçilerinin haklarını alana dek mücadelelerinde yanlarında olduğumuzu, mücadelelerini desteklediğimizi belirterek, “güvenceli iş, güvenceli gelecektir.” diyoruz.