Hatırlanacağı üzere, geçtiğimiz ay, yaklaşık 2 yıl süren yargı süreci sonunda, Praktiker işçisinin sendikal mücadelesi başarıyla sonuçlanmış ve Toplu İş Sözleşmesi (TİS) hakkını kazanmıştı.

İşçilerin bu kazanımından rahatsız olan Praktiker patronları, mahkeme sonucunda Koop-İş Sendikansı’nın TİS bağıtlama yetkisini elde etmesine karşın, kararın iptaline ilişkin Yargıtay’a başvurdu. Praktiker patronlarının bu yeni saldırısı üzerine Koop-İş sendikası Genel Sekreteri Metin Güney 26 Ekim’de açıklama yaparak, bu haksızlığın devam etmesi durumunda sessiz kalmayacaklarını ve yasal, meşru her türlü yolu deneyeceklerini bildirdi.

Koop-İş Sendikası Basın Bürosunun açıklaması aşağıdadır:

“Türkiye’de yapı market sektöründe ilk kez sendikal örgütlenmeyi Koop-İş Sendikası olarak Praktiker Mağazalarında başarmıştık. Praktiker işvereni, Sendikamızın çoğunluk sağladığına dair karara itiraz ederek mahkemeye başvurmuş, ancak yerel mahkeme, bilirkişi raporlarına dayanarak işverenin açtığı yetki tespitinin iptali davasının reddine ve Sendikamızın yetkili olduğuna karar vermişti. Bunun üzerine işveren, süreci geciktirmek ve işçilerimizi toplu iş sözleşmesi hakkından mahrum bırakmak için Yargıtay’a başvurdu.

Ülkemizde yargı sürecinde yaşanan gecikmeleri bir fırsata dönüştürmek isteyen işveren, bu tutumuyla Praktiker işçisinin ekonomik ve sosyal haklarını almalarını ertelemek istemektedir. Bu tutum toplu sözleşme hakkını engellemekten başka bir şeye hizmet etmeyecektir. Toplu sözleşme sürecini sekteye uğratmak için Yargıtay’a itiraz eden işverenin bu tavrı, çalışma barışına ve sosyal diyaloga vurulmuş bir darbedir.

Praktiker işverenini bir kez daha uyarmak istiyoruz: “Yargıtay’a yaptığınız başvuruyu geri çekin! Sorunu sosyal diyalog yoluyla ve yasalar çerçevesinde toplu iş sözleşmesi masasında çözün!”

Aksi takdirde Koop-İş Sendikası bu kötü niyetli yaklaşıma karşı sessiz kalmayacak, yasal ve meşru her yola başvurarak Praktiker işçisinin haklarını sonuna kadar koruyacaktır. Koop-İş Sendikası, işveren bu tutumundan vazgeçinceye kadar, Praktiker işyerleri önünde, bu haksız ve kötü niyetli girişimi protesto edecektir.

Tüm dünyada 900 bağlı sendika ve 20 milyon üyesi bulunan uluslararası üst örgütümüz olan UNI GLOBAL (Küresel Sendika Ağı) Praktiker’de gelinen süreci çok iyi bilmekte ve Sendikamızın gerçekleştireceği eylemlilikleri tüm gücüyle destekleyeceğini bildirmektedir.

Koop-İş Sendikası, uzun bir süredir kararlılıkla sürdürdüğü bu mücadeleyi ulusal ve uluslararası düzeyde büyütmeye ve geliştirmeye devam edecektir.”