“30 günden fazla rapor alan sözleşmeli öğretmenin, sözleşmesi feshedilir” maddesi , 4/B statüsündeki sözleşmeli öğretmenleri, eğitimcileri ağır sağlık sorunlarıyla karşılaştıklarında zor durumda bırakıyor, hatta işten atılmalarına neden oluyor.

Bu sorunu yaşayan mağdur öğretmenlerimizden biri de Elif Aybaç Aşık

Elif Aybaç Aşık, Sultangazi İlçesi Melahat Öztoprak İlköğretim Okulunda sözleşmeli öğretmen olarak görev yapıyordu. Beyin tümörü teşhisi konulan ve daha sonra da kısmi felç geçiren Elif öğretmen, tedavisi için hastaneye yatırıldı. Hastanede 30 günden fazla yatmak zorunda kaldı. Daha sonra tedavisini tamamlayarak ‘çalışabilir’ kağıdı aldı ve okuluna döndü. Fakat okula geri dönmek istediğinde okul yöneticileri tarafından sözleşmesinin feshedildiğini ve işine son verildiğini öğrendi. Çünkü tedavi için 40 günlük rapor almıştı ve 4/B’ye göre sözleşmeli çalışanlar “hastalıkları ne olursa olsun 30 günden fazla rapor alamazdı”.

Elif öğretmenin 30 günden fazla hastanede kalması, hastalanması, rapor alması öğretmenlikten atılması için gerekçe olarak gösterilmişti.

Bu karara karşı İstanbul 3. İdare Mahkemesi’ne avukatı tarafından itiraz edildi. Mahkeme  yapılan itirazı reddetti.

MEB, Danıştay kararına uymuyor!

Bu duruma benzer bir sorunu da, sözleşmeli sınıf öğretmeni olan Metin Kurtçu yaşamıştı. Kurtçu’ya da kan kanseri teşhisi koyulmuş ve 30 günden fazla rapor kullandığı gerekçesiyle sözleşmesi feshedilmişti. Bunun üzerine açılan dava sonucu kararında, ‘resmi tabip raporu’ kanıtlanan hastalıklar için yılda ’30 günü’ geçmemek üzere ‘ücretli hastalık izni’ verilebilir hükmündeki, 30 gün şartının yürütmesi durdurulmuştu.

Kurtçu’da alınan karara göre, Danıştay idari Dava Daireleri kurulunun 04.02.2010 tarihli ve 2009/921 esas sayılı aldığı karar emsal teşkil etmektedir. Fakat bu karara rağmen MEB, 4/B statüsündeki sözleşmeli öğretmenlere ilişkin düzenleme yapmayarak bu tarz mağduriyetlerin yaşanmasına göz yumuyor.

Eğitim-Sen Elif Öğretmenin, görevden alınmasını protesto etti!

Elif öğretmenin, öğretmenlikten atılması üzerine, Eğitim-Sen İstanbul Şubeleri Sultangazi Kaymakamlığı önünde toplanarak, Sultangazi İlçe Mili Eğitim Müdürlüğü önüne güvencesiz çalıştırılmaya karşı bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Yürüyüş esnasında. ‘Ne 4/C, Ne 4/B Herkese Güvence ‘, ‘KPSS kaldırılsın, Öğretmenler atansın’ ‘Okullar öğretmensiz, Öğretmenler işsiz’ ‘Parasız eğitim, parasız sağlık’ sloganları atıldı.

Eğitim-Sen Şube Başkanı bütün bunlara karşı susmayacaklarını, Elif öğretmen görevine dönünceye kadar, eğitim alanında güvencesiz çalıştırma son buluncaya kadar, kadrolaşmalar son buluncaya kadar, mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

Biz eğitim emekçilerini, farklı farklı adlandırarak 4/B, sözleşmeli, ücretli, vekil kadrolu olarak parçalamaya çalışıyorlar. Birarada olmamızı engellemeye çalışıyorlar. Güvencesizlik geleceksizlik, kölelik düzenini bizlere dayatıp, yasalarla da sağlamlaştırıyorlar.

Yasanın değişen bu kararına uyulmaması, devletin bir kez daha pervasızca davrandığı ortaya çıkmıştır.

Ama biz eğitim emekçileri biliyoruz ki, isimlerimiz farklı olsa da sorunlarımız ortak ve tüm bu sorunları tek başımıza değil, örgütlü mücadele ile çözeceğiz

Damlaları dalgalara dönüştürmek bizim elimizde!