Türkiye’de engelilere yönelik örnek proje olarak gösterilen bir engelliler üretim merkezi, Kocaeli Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi Vakfı. 2006 yılında, 4 ay boyunca gördükleri kurs sonrasında yapılan sınavı kazanarak, Kocaeli Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi Vakfında işe başladılar. Kimi belki ilk defa çalışacaktı, kimisi de başka yerdeki işini bırakarak büyük umutlarla burada işe başlamıştı. Onların bu işyerinde iyi maaşı, ikramiyesi, sosyal tesisleri ve hakları olacaktı. Çünkü, kuruluşunda sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde kurulan ticari bir amaç gütmeyen engellilerin iş hayatına katılmasını sağlayan bir vakıftı. Fakat kısa bir süre sonra böyle olmadığı ortaya çıktı. Kocaeli Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi Vakfında Çalışan engelli işçiler işyerinde sorunlar yaşamaya başladılar;

Zamanında verilmesi gereken maaşlar geç verilmeye,

Zorla alakaları ve alanları olmayan bölümlerde çalıştırılmaya, (engellerine göre bölümlerde çalıştırılmaları gerekirken)

4 senedir hiçbir şekilde maaşlarına zam yapılmamaya,

Patronlar amirler tarafından hakarete ve küfüre maruz kalmaya, başladılar.

Bu kötü çalışma koşullarına karşı, işyerinde yaşadıkları sıkıntıları, sorunları dile getirerek, ve sorunları kamuoyuna duyurmak, kendilerine yapılan hak gaspını engellemek, seslerini duyurmak için, çeşitli eylemler yaptılar. Eylemlerin ardından 18’i engelli, 20 kişi haksız yere işten çıkarıldı.

Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi Vakfında çalışan engelli işçiler, birarada hareket edemeyeceğini düşünenlerin tam aksini göstererek, kötü çalışma koşullarına karşı çıktıklarını gösterdiler. Bu haksızlığa karşı Kocaeli iş mahkemesine işe iade davası açtılar. İlk duruşmada tanık istendi. 08.10.2010 tarihinde yapılan duruşma sonucunda da tanıklar dinlenerek mahkeme 4 Kasım’a ertelendi. İşe iade davası hala devam diyor.

Bizler birlik dayanışma hareketi olarak, engelli işçilerimizin bu hak mücadelesinde yanlarında olduğumuzu ve mücadelelerini desteklediğimizi vurgulayarak, “Güvenceli iş, güvenceli gelecektir.” diyoruz.